Dècades de guerra

L’Iran s’ofereix com a mediador en el conflicte afganès

  • L’anunci s’ha produït quan els EUA han retirat més del 90% de les seves tropes

L’Iran s’ofereix com a mediador en el conflicte afganès

EFE / BORNA QASEMI

1
Es llegeix en minuts

El ministre iranià d’Exteriors, Mohamad Yavad Zarif, ha mostrat aquest dimecres a representants del Govern afganès i dels talibans la disposició del seu país per ajudar a resoldre la crisi existent a l’Afganistan. Durant una reunió portada a terme amb les dues parts al Ministeri iranià, Zarif ha anunciat la disposició de l’Iran per ajudar en el procés de negociacions entre les faccions existents per resoldre els conflictes i crisis actuals en aquest país.

No només això, el diplomàtic iranià ha volgut destacar «el compromís» del seu país de contribuir al desenvolupament polític, econòmic i social integral de l’Afganistan «després de l’establiment de la pau». Zarif també ha remarcat el fracàs dels Estats Units a l’Afganistan i els danys que ha causat després de més de dues dècades de presència a la zona. Així mateix, el ministre ha assenyalat que «la gent i els líders polítics de l’Afganistan han de prendre decisions difícils per al futur», i va destacar les conseqüències inapropiades de la continuació del conflicte.

Zair ha indicat que la tornada a la taula de negociacions entre afganesos i el compromís a les estratègies polítiques, és la millor elecció presa per part dels líders i els corrents polítics de l’Afganistan. Per la seva bana, els EUA, que divendres passat van abandonar la base militar de Bagram, han revelat que ja hi han retirat més del 90% de les seves tropes.

Avanç talibà

Notícies relacionades

En els últims dos mesos, els talibans han avançat ràpidament al territori i han capturat més de 100 dels 407 districtes del país, i han sotjat les capitals d’una dotzena de províncies, cosa que ha generat una gran preocupació. Aquesta és la primera vegada en dues dècades de guerra que els talibans prenen el control de tants districtes en tan poc temps. De fet, aquest dimecres el grup ha envaït Qala-e Naw, la primera capital que aconsegueixen des de la firma de l’acord per a la pau amb els EUA.

No és la primera vegada en els últims anys que l’Iran es reuneix de forma oberta amb els talibans. A més, ha aclarit que defensa un govern a l’Afganistan que inclogui tots els grups i partits d’aquest país.