Canvi al Brasil

Lula es perfila com a guanyador de les eleccions brasileres del 2022

  • Una enquesta recent atribueix una intenció de vot del 49% a l’expresident davant el 23% que obtindria Bolsonaro

Lula es perfila com a guanyador de les eleccions brasileres del 2022

AFP / Fabrice COFFRINI

3
Es llegeix en minuts
Abel Gilbert
Abel Gilbert

Corresponsal a Buenos Aires

ver +

Jair Bolsonaro va visitar dies enrere la presa de Jucurutu, a Rio Grande do Nord. Abans de partir, el president del Brasil es va fer una fotografia amb un grup de treballadors. Diversos obrers van fer amb els dits de la mà dreta el símbol de la «L». La imatge, divulgada primer pel Ministeri de Desenvolupament Regional, va passar immediatament a les xarxes socials i va provocar una tremolor al Govern d’ultradreta al ser interpretada com un recolzament a Luiz Inacio Lula da Silva. El bolsonarisme va intentar refutar-ho: aquestes mans, van dir, podrien significar el gest de l’arma a l’aire del capità retirat. Però l’explicació en va convèncer molt pocs.

L’enuig del Govern supera aquesta «L» ocasional. Una recent enquesta de l’Institut d’Intel·ligència en Investigació i Consultoria (IPEC) dona compte que Lula té una intenció de vot del 49% de cara a les eleccions presidencials de l’octubre del 2022, davant el 23% de Bolsonaro. Ciro Gomes (centreesquerra) i l’actual governador de l’estat de São Pablo, João Doria (centredreta), reben a penes el 7% i el 5% de suport, respectivament. En cas de mantenir-se aquests números, l’ex cap d’Estat i líder del Partit dels Treballadors (PT) guanyaria en primera volta.

L’institut de consultoria també va mesurar la popularitat del president, que té un 24% d’aprovació, la més baixa des que va assumir el càrrec. Aquest declivi va aparellat amb l’ascens constant de l’home que, va dir Bolsonaro, representa el mateix dimoni.

L’exdirigent sindical va tornar a ocupar el centre de l’escena política des del moment que va caure com un castell de sorra la causa judicial que va promoure en contra seu l’exjutge Sergio Moro, i que el va portar a la presó durant més de 500 dies. El Tribunal Suprem no només va mostrar que Moro, l’artífex de la victòria de Bolsonaro el 2018, al treure Lula de la cursa electoral d’aquell any, havia sigut parcial. Dilluns passat, Ricardo Lewandowski, un dels onze integrants del Suprem, va anul·lar les proves contra l’exmandatari en les investigacions a la constructora Odebrecht.

Tornar al 2002

Notícies relacionades

Lula va perdre tres eleccions. El 2002, el PT va moderar el seu programa d’esquerra i es va aliar amb sectors de centredreta. Va governar entre el 2003 i el 2010. Després ho va fer Dilma Rousseff, que va ser víctima d’un cop parlamentari el 2016 que va comptar amb la complicitat d’excompanys de ruta. Davant la possibilitat d’un retorn de Lula a la presidència, el primer dia del 2023, aquest mateix centre i, fins i tot, alguns sectors que van donar suport a Bolsonaro, es plantegen si no han d’apostar al cavall guanyador. «Molts diputats saben que en el moment de l’elecció, el seu votant estarà amb Lula. I com que parlem d’un animal pragmàtic, també canvia», va assegurar, no sense cinisme, el parlamentari conservador Paulinho da Força. «Li vaig dir a Lula que ha de tornar a ser el del 2002. Crec que va estar-hi d’acord perquè està fent precisament això», va afegir.

La migració del vot favorable a Lula el 2022 se sent també en l’heterogeni univers evangèlic. Es tracta, ni més ni menys, que d’un 30% dels creients del Brasil. Aquesta feligresia sol seguir els seus pastors. Part d’ells van acompanyar el PT fins a deixar-li anar la mà el 2016. Després es van inclinar amb més naturalitat cap a Bolsonaro. Com sap que amb l’esquerra no en té prou per vèncer, Lula ja ha sortit a la recerca dels pentecostals: «Si Déu simbolitza l’amor, la germandat i la bondat, Bolsonaro no pot ser enviat per Déu. Ell ens ajudarà, però també hem de fer la nostra part».