A París

El Fòrum Generació Igualtat reuneix 40.000 milions per impulsar la igualtat de gènere

  • La Covid-19 és un «virus antisocial i antifeminista», «la pandèmia ha marcat un enorme retrocés en matèria d’igualtat», adverteix Emmanuel Macron en una trobada capitanejada per l’ONU Dones i copresidida per França i Mèxic

El Fòrum Generació Igualtat reuneix 40.000 milions per impulsar la igualtat de gènere
3
Es llegeix en minuts
Irene Casado Sánchez
Irene Casado Sánchez

Periodista

ver +

«Hi va haver un abans i un després de la conferència de Pequín sobre els drets de la dona el 1995, i hi haurà un abans i un després del Fòrum Generació Igualtat a París el 2021. No hi ha elecció». Amb aquesta promesa, el president francès, Emmanuel Macron, va inaugurar la cimera internacional destinada a impulsar la igualtat entre homes i dones a nivell mundial. Després de tres dies de conferències i debats entre organitzacions internacionals, dirigents polítics, associacions i activistes, la trobada va acabar aquest divendres amb el llançament d’un pla d’acció global de 40.000 milions de dòlars destinat a promoure la igualtat de gènere en els pròxims cinc anys.

Un projecte que arriba en un moment especialment delicat, quan els drets de les dones i nenes pateixen un important retrocés, agreujat per l’epidèmia de coronavirus. La Covid-19 és un «virus antisocial i antifeminista», «la pandèmia ha marcat un enorme retrocés en matèria d’igualtat», va afirmar Macron durant la inauguració de la trobada, el dimecres 30 de juny. «Les primeres víctimes de la crisi sanitària [són les dones] –va recordar el mandatari francès–. En l’últim any i mig, 47 milions de dones més han caigut en la pobresa».

«Innovació, solidaritat i inclusió»

«[La crisi sanitària desencadenada per] la Covid-19, juntament amb altres barreres, són ara una inspiració encara més gran per [promoure] la innovació, la solidaritat i la inclusió», va resumir l’ambaixadora de la Unió Africana per a l’erradicació del matrimoni infantil, Nyaradzayi Gumbonzvanda, al final de la trobada, dirigida per l’agència de les Nacions Unides per a les Dones i copresidida per França i Mèxic.

El Fòrum Generació Igualtat marca «un canvi positiu i històric de poder i perspectiva», va remarcar Phumzile Mlambo-Ngcuka, responsable de l’ONU Dones. «Junts hem mobilitzat diferents sectors de la societat, des del sud fins al nord, per convertir-nos en una força formidable, disposada a obrir un nou capítol en la igualtat de gènere», es va felicitar Mlambo-Ngcuka després de tres llargues jornades a la recerca de compromisos comuns.

Aquest nou capítol comptarà amb la mobilització de 40.000 milions de dòlars, un import que permetrà finançar, al llarg dels pròxims cinc anys, diferents programes de salut reproductiva, educació, lideratge o empoderament econòmic. «[...] La falta de finançament és una de les principals raons de la lentitud dels avenços en matèria d’igualtat de gènere i de l’aplicació de l’agenda de drets de la dona de la històrica Conferència de Pequín de 1995 –explica l’ONU en un comunicat–. Al tancament del Fòrum, els Governs i les institucions del sector públic s’han compromès a invertir 21.000 milions de dòlars en igualtat de gènere, el sector privat 13.000 milions i la filantropia 4.500 milions».

«Forces reaccionàries, patriarcals», contra la igualtat de gènere

Notícies relacionades

orces reaccionàries, patriarcals», contra la igualtat de gènereBones notícies per al combat per la igualtat de gènere, degradada no només per la crisi sanitària, sinó també pel retrocés capitanejat per certs dirigents polítics. «[Existeixen] forces reaccionàries, patriarcals que miren de reprendre el poder en una forma d’‘internacional del conservadorisme’ i volen qüestionar dècades de patrimoni [de l’acció feminista], va alertar Macron durant la seva intervenció en el Fòrum. La recent retirada de Turquia del Conveni d’Istanbul contra la violència de gènere i la decisió de Polònia de prohibir gairebé en la seva totalitat l’avortament, s’inscriurien en aquesta preocupant tendència ultraconservadora.

Una anàlisi compartida pel secretari general de l’ONU, el portuguès António Guterres, que també va participar en la cerimònia d’inauguració de la trobada. Els defensors dels drets de les dones han de lliurar una «batalla ideològica contra les forces conservadores que s’estan desenvolupant a tot el món i que estan qüestionant» els assoliments de la conferència de Pequín, va advertir Guterres. La contesa no serà fàcil, però, almenys, ara compta amb un suport econòmic elemental.