Polèmica

Els diputats dominicans donen llum verda al Codi Penal que contempla l’avortament

  • El nou document, que substitueix el de 1884, permet la interrupció de l’embaràs si corre risc la vida de la mare

Els diputats dominicans donen llum verda al Codi Penal que contempla l’avortament

EFE

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

La Cambra de Diputats de la República Dominicana va aprovar aquest dimecres, en segona lectura, el nou Codi Penal, que despenalitza l’avortament en una única excepció, quan corri risc la vida de la mare. El text va ser aprovat, amb 128 vots a favor i 13 en contra, sense modificacions en la qüestió de l’avortament, la més polèmica del projecte, respecte al text que va ser aprovat pels diputats en primera lectura el passat 28 d’abril.

El Codi Penal passarà ara al Senat, cambra en la qual no s’esperen canvis substancials al projecte, que substituirà a l’actual Codi Penal que data de 1884.

Abans de la votació, el president de la Cambra de Diputats, Alfredo Pacheco, va dir que la norma constituirà «un nou instrument penal perquè el país iniciï el camí de la modernització de la seva justícia penal». En la votació d’aquest dimecres, la diputada opositora Ivannia Rivera, del Partit de l’Alliberament Dominicà (PLD), va proposar una modificació perquè el text permeti l’avortament en tres casos, com reclamen les feministes, però la moció va ser àmpliament derrotada, per 38 vots a favor i 99 en contra. Els grups que defensen els drets de les dones demanden que es despenalitzi l’avortament en el cas de violació o incest, en el risc per a la vida de la mare i en cas d’una malformació del fetus incompatible amb la vida fora de l’úter. Les feministes també qüestionen la redacció de l’article que permetrà l’avortament en el cas de risc per a la vida de la mare, ja que només permet interrompre l’embaràs si primer «es recorre a tots els mitjans científics i tècnics disponibles fins on sigui possible».

Segons el text aprovat, les dones que es practiquin un avortament compliran d’un a dos anys de presó, la mateixa pena que per als metges i infermers. Quan va ser aprovat en primera lectura, el projecte imposava penes de dos a tres anys per aquesta última causa.

Notícies relacionades

Una comissió de diputats també va començar a debatre un projecte de llei específic sobre la despenalització de l’avortament en tres supòsits. El president Luis Abinader ha anunciat que pretén sotmetre la qüestió a referèndum, petició que rebutgen les feministes perquè es tractar d’una qüestió de drets humans.

Al marge de la qüestió de l’avortament, el nou Codi Penal inclourà 69 tipus penals nous, entre els quals s’inclou la corrupció, que es castigarà «amb dures penes», segons paraules de Pacheco.