Sondejos

Macron i Le Pen conserven la seva posició de cara a les presidencials malgrat la patacada a les regionals

  • Malgrat els seus respectius fracassos a les eleccions de diumenge, el president i la líder de l’extrema dreta continuen encapçalant la intenció de vot

  • La dreta clàssica surt reforçada dels comicis locals però no aconseguiria colar-se a la segona volta de la carrera cap a la direcció de l’Estat

Macron i Le Pen conserven la seva posició de cara a les presidencials malgrat la patacada a les regionals

LUDOVIC MARIN

3
Es llegeix en minuts
Irene Casado Sánchez
Irene Casado Sánchez

Periodista

ver +

Ni Emmanuel Macron ni Marine Le Pen van aconseguir alçar-se amb una victòria a les eleccions regionals, la segona volta de les quals es va celebrar aquest diumenge 27 de juny, els últims comicis abans de les presidencials del 2022. Malgrat la patacada, acompanyada d’una abstenció històrica, tots dos continuen liderant les intencions de vot de cara a la carrera per la direcció de l’Estat, segons un sondeig publicat per France Télévisions.

Si els resultats de les urnes posen en entredit la credibilitat de les enquestes, que vaticinaven erròniament un important ascens de l’extrema dreta als territoris francesos, aquest dilluns circula un nou sondeig que pronostica, una vegada més, un duel entre Macron i Le Pen a la segona volta del plebiscit presidencial. Poc importaria qui fos el candidat de la dreta clàssica –la força política més votada a les regionals amb un 38% dels sufragis– que s’enfrontés contra ells a la primera ronda; en qualsevol cas, el president sortint i la líder ultra sortirien guanyant.

La dreta tradicional, reforçada

La dreta tradicional, reforçadaAmb una abstenció rècord –dos de cada tres francesos no van acudir a les urnes-, els comicis van privilegiar els candidats sortints: la dreta conserva set regions metropolitanes, els socialistes cinc i els nacionalistes lideren a Còrsega. Els resultats confirmen així la incapacitat de Macron i Le Pen d’implantar-se a nivell local, mentre que les formacions tradicionals, dèbils a nivell nacional, no han perdut els seus bastions territorials. Amb aquest panorama, les aspiracions presidencials dels conservadors s’han vist reforçades, convençuts de poder evitar un nou duel entre la líder del Reagrupament Nacional (RN) i l’actual cap d’Estat.

Ambicions que no tindrien un gran recorregut, segons el sondeig de France Télévisions, que pronostica la seva eliminació a la primera volta: Xavier Bertrand, reelegit al capdavant d’Hauts-de-France i candidat declarat a la presidència, reuniria un 18% de les intencions de vot, per darrere de Macron i Le Pen, que empatarien amb un 24%; si es tractés de Valérie Pécresse, reelegida a Île-de-France, el duo empataria amb un 27%, enderrocant la candidata conservadora, que aglutinaria un 13%; davant Laurent Wauquiez, exlíder d’Els Republicans (LR) reelegit a Auvergne-Rhône-Alpes, l’actual president s’imposaria amb un 27%, seguit de la presidenta ultra, amb un 25%.

«Formem un bon equip»

«Formem un bon equip»Ignorant les enquestes, la principal formació de dretes, Els Republicans, clama ja victòria: «Als que encara el dubten, la dreta està més que mai dempeus aquesta nit», va escriure el líder del partit conservador a l’Assemblea Nacional, Damián Abad, a Twitter. «Units podem, més que mai, guanyar les eleccions», va assegurar. Un enfocament compartit per Xavier Bertrand, que no ha tardat a llançar una crida als seus eventuals contrincants, Pécresse i Wauquiez: «Formem un bon equip, perquè tinc l’absoluta convicció [...] que quan hi ha un gran i bon equip de França, aquest guanya», va insistir el matí d’aquest dilluns a BFMTV.

Pel que fa a l'esquerra, les possibilitats de colar-se a la segona volta de les presidencials semblen més reduïdes. Davant qualsevol candidat de dretes, el cap de files de França Insubmisa Jean-Luc Mélenchon, obtindria el 7% dels vots; l’ecologista Yannick Jadot, el 10%; I la socialista Anne Hidalgo, que encara no ha confirmat les seves ambicions presidencials, reuniria entre un 8-9%. En resum, xifres poc encoratjadores per a les forces progressistes

Macron reprèn la seva agenda

Notícies relacionades

Macron reprèn la seva agendaI mentre uns i d’altres fan ja els seus càlculs electorals, Emmanuel Macron, gran perdedor dels comicis regionals, continua amb la seva agenda, com si a força d’ignorar la seva derrota, aquesta acabés desapareixent. Aquest mateix matí, el president francès ha acudit a la ciutat de Douai, al nord, on es troba la fàbrica de bateries elèctriques del grup sinojaponès Envision, on s’haurien de crear 1.000 llocs de feina d’aquí al 2024. Aquesta nit, es reunirà a Versalles amb un centenar d’empresaris estrangers amb motiu de la 4a cimera «Choose France».

No hi ha temps per treure lliçons de la seva derrota, ni tampoc de l’abstenció massiva, a la recta final del seu quinquenni. Macron prefereix centrar-se en les seves ambicions econòmiques i socials, frenades per mesos de crisi sanitària.