Persecució del Kremlin

Els EUA preparen més sancions contra Rússia pel cas Navalni

  • El líder de l’oposició russa va ser enverinat l’agost del 2020 i va haver de ser traslladat en coma a Berlín

  • La justícia russa va il·legalitzar la formació i Biden va assegurar a Putin que la mort de Navalni, empresonat, seria castigada

Els EUA preparen més sancions contra Rússia pel cas Navalni
1
Es llegeix en minuts
El Periódico

Els Estats Units estan preparant un nou paquet de sancions contra Rússia per l’enverinament l’agost del 2020 del líder opositor Aleksei Navalni, va dir aquest diumenge l’assessor de Seguretat Nacional de la Casa Blanca, Jake Sullivan.

«Estem preparant un altre paquet de sancions per aplicar-lo en aquest cas», va revelar Sullivan en una entrevista a la cadena CNN. També va insistir que el president nord-americà, Joe Biden, respondrà amb duresa a les «activitats nocives» de Moscou. Les últimes sancions llançades per Washington van tenir un impacte limitat en l’economia russa, però aquesta vegada han reunit «els nostres aliats en un esforç col·lectiu per sancionar l’ús d’un agent químic contra un dels seus ciutadans en terra rus».

L’enverinament va portar el bloguer opositor a entrar en coma i a ser traslladat a un hospital a Berlín. Expertes de l’ONU van assegurar al març veure «indicis» que el Kremlin va estar darrere d’aquest atac químic.

Dos anys i mig a la presó

Recuperat i de tornada a la seva Rússia natal, al febrer, Navalni va ser detingut per la policia i empresonat sota una pena de dos anys i mig. Navalni ha acusat el líder rus, Vladímir Putin, d’ordenar el seu assassinat al Servei Federal de Seguretat, l’antic KGB. Des del seu ingrés a presó al març la seva salut s’ha deteriorat després de nombroses denúncies d’abusos i tortures.

Notícies relacionades

A principis de juny la justícia russa va il·legalitzar la formació opositora al considerar-la «extremista», equiparant-la així amb organitzacions terroristes com Al-Qaida o Estat Islàmic.

La setmana passada Biden i Putin es van reunir a Ginebra en el marc del G-7. Biden va advertir llavors Putin, segons fonts diplomàtiques nord-americanes, que si Navalni mor a la presó hi hauria conseqüències devastadores per a Rússia.