Últim test abans de les presidencials

L’abstenció marca la primera volta de les eleccions regionals a França

  • A les 17 hores, la taxa de participació se situa en un 26,72%, davant el 43,01% registrat en els mateixos comicis el 2015

  • A Marsella, on l’extrema dreta és favorita, diversos col·legis electorals no van obrir per falta de personal per ocupar-se’n

El debat Macron-Le Pen, en directe

El debat Macron-Le Pen, en directe

1
Es llegeix en minuts
Irene Casado Sánchez
Irene Casado Sánchez

Periodista

ver +

Aquest diumenge, 47,7 milions de francesos estan cridats a participar en les eleccions regionals i departamentals, els últims comicis abans de les pròximes eleccions presidencials. No obstant, com vaticinaven els sondejos, molts d’ells no han acudit a la cita: a les 17 h, la taxa de participació se situava en un 26,72%, davant el 43,01% registrat en els mateixos comicis el 2015. Una altíssima abstenció que podria ser crucial en aquesta primera volta del plebiscit.

La crisi sanitària i la falta de transcendència que tindrien a ulls de molts aquestes eleccions, explicarien, segons una enquesta realitzada per a France Télévisions, la baixa participació. Si bé, amb les eleccions presidencials a la cantonada, aquesta cita amb les urnes és un veritable test per a Emmanuel Macron, el partit del qual compta amb una ínfima implantació territorial, i, sobretot, per a Marine Le Pen, el partit de la qual podria, per primera vegada en la seva història, fer-se amb les regnes d’un consell regional, que confirmaria el seu ascens i acceptació entre els francesos. 

Incidents a Marsella

Notícies relacionades

L’escassa participació també podria explicar-se per diversos imprevistos, com els registrats a la ciutat de Marsella, capital de la regió de Provence-Alpes-Côte d’Azur (PACA), on l’extrema dreta és favorita. A la ciutat de la Costa Blava, certs col·legis electorals no van obrir les seves portes per falta de personal per atendre’ls, segons el consistori marsellès, 20 presidents dels 40 designats per ocupar-se de la jornada electoral no van acudir a la cita. 

La jornada electoral continuarà fins a les 20 h a certes regions i departaments. Caldrà esperar fins aleshores per conèixer els primers resultats dels dos escrutinis regits per un sistema de dues voltes que permet a una llista que aconsegueixi més del 50% dels vots estalviar-se la segona. Si cap llista aconsegueix arribar a l’esmentat llindar, aquelles que assoleixin un 10% poden participar en la decisiva segona volta, per la qual cosa, el pròxim diumenge 27 de juny, els duels podrien ser triangulars i quadrangulars en certes regions.