Polèmica religiosa

Bisbes dels EUA amenacen la comunió de Biden pel seu recolzament a l’avortament

  • Un grup conservador redactarà un document criticant que Biden, el primer president catòlic en 60 anys, defensi el dret a interrompre l’embaràs

Bisbes dels EUA amenacen la comunió de Biden pel seu recolzament a l’avortament

REUTERS / PHIL NOBLE

2
Es llegeix en minuts

Els bisbes catòlics dels Estats Units van acordar redactar un document sobre la comunió que alguns d’ells volen que serveixi per censurar els polítics catòlics que recolzen el dret a avortar, com és el cas del president del país, Joe Biden. Per 168 vots a favor i 55 en contra, a més de sis abstencions, els membres de la Conferència de Bisbes Catòlics dels Estats Units (USCCB, en anglès) van aprovar la redacció d’aquest polèmic comunicat, que oficialment estarà centrat en «el significat de l’eucaristia en la vida de l’Església».

Darrere d’aquesta iniciativa s’amaga la campanya d’un grup de bisbes conservadors que els incomoda el fet que Biden, el primer catòlic que ocupa el Despatx Oval en sis dècades, sigui també un ferri defensor del dret a l’avortament. Inicialment, la proposta buscava arribar a l’extrem de prohibir la comunió a polítics com Biden per la seva postura sobre l’avortament, però els seus impulsors van acabar fent marxa enrere després que el Vaticà els apressés a rebaixar la temperatura del debat.

Durant un llarg i tens debat aquest dijous durant la reunió virtual anual de l’USCCB, els promotors de la mesura van insistir que el seu pla no eliminaria el dret a rebre la comunió de Biden o altres polítics catòlics que recolzen la lliure decisió sobre la interrupció de l’embaràs. No obstant, el document és encara per redactar, i diversos a l’episcopat van demanar dijous prendre algun tipus de mesura contra «un president catòlic que s’oposa als ensenyaments de l’Església», en paraules del bisbe de Baker (Oregon), Liam Gary.

Difícil que prosperi

Una vegada redactat el document, els seus impulsors necessitarien el recolzament de dos terços dels bisbes del país i la llum verda del Vaticà per ratificar el comunicat final, un llindar gens fàcil d’assolir. Fins i tot si aquest comunicat intentés prohibir a Biden el dret a combregar, l’arquebisbe de Washington tindria el poder de decidir si implementa o no aquest veto, i ja ha deixat clar que no ho farà.

Notícies relacionades

Preguntat aquest divendres sobre la decisió dels bisbes, Biden no es va mostrar preocupat pel tema. «Aquest és un assumpte privat, i no crec que això (vetar el seu dret a combregar) succeeixi», va afirmar el president en resposta a la pregunta d’una periodista a la Casa Blanca.

A Biden, un devot catòlic que acudeix a missa tots els diumenges, ja li van negar una vegada el 2019 la possibilitat de combregar a causa d’aquesta postura política; i el seu equip dedica des d’aleshores temps a assegurar-se que, quan viatja, no acudeixi a una església en la qual puguin impedir el seu accés al sagrament. El debat sobre el tema en la conferència de bisbes reflecteix el grau al qual ha arribat la polarització als EUA pel dret a avortar, garantit al país des de 1973 però convertit en cavall de batalla pels conservadors i alguns grups religiosos en les últimes tres dècades.