Drets digitals i censura

La batalla entre l’Índia i Twitter que està posant en perill la llibertat d’expressió

  • Nova Delhi impulsa una llei que obliga les xarxes socials a eliminar el que dicti el govern o enfrontar-se a causes penals, inclosos comptes de periodistes, activistes i opositors

  • L’executiu ultraconservador de Modi castiga la plataforma per no complir les seves ordres i la desposseeix de la seva protecció legal per fer-la responsable penal de tot el que s’hi publica

La batalla entre l’Índia i Twitter que està posant en perill la llibertat d’expressió
4
Es llegeix en minuts
Carles Planas Bou
Carles Planas Bou

Periodista

Especialista en tecnologia i el seu impacte sociopolític.

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Twitter està amb l’aigua fins al coll a l’Índia. La xarxa social i el Govern ultranacionalista de Narendra Modi es troben immersos des de fa mesos en un enfrontament per la moderació de contingut que s’ha accentuat aquesta setmana i que està posant en perill la llibertat d’expressió a la democràcia més poblada del món.

El conflicte neix d’una nova llei que dona més poders a Nova Delhi per controlar el que es diu a internet, assenyalada pels activistes digitals com un perill. La regulació, aprovada al febrer, però que va entrar en vigor el 25 de maig passat, obliga les companyies tecnològiques a restringir la publicació de certs temes, a acatar les ordres del Govern sobre l’eliminació de contingut i a identificar els autors d’«informació maliciosa». Si s’hi neguen els empleats d’aquestes plataformes queden exposats com a responsables penals.

El ministre de Tecnologia, Ravi Shankar Prasad, va acusar Twitter d’haver triat «el camí del desafiament deliberat» per negar-se a aplicar algunes ordres del Govern. Aquestes ordres exigien el bloqueig de fins a 500 comptes, inclosos els de periodistes, activistes i polítics de l’oposició. Diversos reporters van ser detinguts i acusats de sedició al febrer per informar sobre una mobilització massiva de grangers crítics amb les lleis d’agricultura del país que va causar episodis de violència.

Cop a Internet

L’escalada de tensió va fer un nou salt aquest dimecres. Les «conseqüències no desitjades» amb què el Govern de Modi havia amenaçat Twitter per negar-se a seguir les seves ordres es van materialitzar a l’anunci que s’havia desposseït Twitter de la seva condició de plataforma, cosa que el converteix en responsable penal del contingut que s’hi publica.

Així, la llei índia trenca un dels principis fonamentals d’internet: aquests espais digitals no són mitjans, sinó plataformes, cosa que fa que no siguin responsables del que s’hi comparteixi. Aquest pilar, especificat a la secció 230 de la Communications Decency Act dels Estats Units del 1996, ha permès el creixement de les xarxes socials, ja que les protegeix de demandes. Una cosa que Nova Delhi busca revertir.

El govern acusa Twitter de violar la llei. Twitter assenyala que aquesta ordre prové d’un ministeri, no dels tribunals, per la qual cosa la llei de l’Executiu pot estar vulnerant principis bàsics de l’estat de dret indi, com la llibertat d’expressió.

Escalada de tensió

En els últims mesos, Twitter ha fet passos per adaptar-se a la nova llei, que li dona un marge de 36 hores per eliminar el contingut denunciat per una ordre legal o administrativa. La xarxa social ha bloquejat comptes crítics amb la reforma agrària com la del raper Jazzy B. No obstant, la negativa a silenciar periodistes i activistes ha condemnat la plataforma. «És un equilibri molt difícil de dibuixar», va assenyalar la setmana passada Vijaya Gadde, directora jurídica de Twitter.

La xarxa social va sol·licitar a l’Executiu indi tres mesos de marge per poder complir la nova normativa, però el dia abans de l’aplicació agents de la policia van registrar les seves oficines. ¿El motiu? Saber per què Twitter havia etiquetat com a «informació manipulada» un tuit d’un membre del partit del Govern sobre el coronavirus.

«Ens preocupa la possible amenaça a la llibertat d’expressió de les persones que servim (...) i l’ús de tàctiques d’intimidació per part de la policia», va tuitejar la xarxa social. Associacions periodístiques índies també van denunciar l’atac del Govern a la lliure expressió.

La lliure expressió, en escac

Fa mesos que el Govern de l’Índia intenta controlar la informació que es publica a les xarxes socials en relació amb la pandèmia de la Covid-19, especialment virulenta al país. A l’abril, els de Modi van amenaçar els treballadors de Twitter, Facebook i Instagram amb penes de presó si no acataven les seves ordres. Twitter va bloquejar llavors més de 500 comptes. WhatsApp va presentar una demanda contra Nova Delhi assegurant que la llei era il·legal i que obria la porta a la «vigilància massiva».

Notícies relacionades

Tot i que les denúncies de les tecnològiques puguin resultar iròniques, crítics i experts legals de múltiples països han assenyalat que la legislació índia pot vulnerar els drets digitals dels usuaris, coartar-ne la llibertat d’expressió i forçar-los a no pronunciar-se a les xarxes socials per temor de represàlies.

Durant anys l’Índia ha sigut un país atractiu per als gegants tecnològics nord-americans que s’han desplegat al territori, una cosa que la nova legislació està revertint. La Constitució índia prohibeix les expressions que amenacin «la sobirania i integritat de l’Índia, la seguretat de l’Estat, les relacions amistoses amb Estats estrangers, l’ordre públic, la decència o la moral, o en relació amb el desacatament al tribunal, la difamació o la incitació a un delicte».