Campanya d’immunització

El Regne Unit estudia obligar a vacunar-se els treballadors de residències de gent gran

  • Segons dades de l’Executiu britànic, una cinquena part del personal del 47% de les residències d’Anglaterra han rebutjat immunitzar-se

Amberwood Care Home

Amberwood Care Home / TIM KEETON (EFE)

2
Es llegeix en minuts

El Govern britànic planeja obligar a vacunar-se contra la Covid-19 els treballadors de residències de gent grana Anglaterra, entre crítiques de les empreses del sector, que creuen que això generarà litigis i dificultarà la contractació de personal, informa aquest dimecres la BBC.

La ministra de Comerç Internacional, Liz Truss, ha indicat que el Govern conservador farà un anunci sobre l’assumpte «de forma imminent» i va remarcar que la prioritat és «salvar vides».

La BBC explica que, segons aquests plans, els treballadors de les residències sense exempció mèdica que encara no s’hagin vacunat –fa mesos que se’ls va oferirperquè són un grup preferent–, comptaran amb un termini de 16 setmanes per immunitzar-se i, si no ho fan, podran ser recol·locats o acomiadats.

La cadena pública assenyala, a més, que el Govern del primer ministre, Boris Johnson, obrirà un període de consulta a fi de determinar si aquesta mateixa mesura, que causa polèmica al ser forçosa, s’ha d’aplicar a altres treballadors dels sectors sanitari i d’assistència social.

L’Executiu està preocupat perquè, segons dades del febrer passat, un 47% de les residències d’Anglaterra, que poden ser de gestió pública o privada, tenien almenys una cinquena part del personal que no s’havia immunitzat, tot i que se’ls havia ofert la vacuna.

Problemes legals

El president del grup independent de serveis d’assistència, Mike Padgham, que té diverses residències al nord anglès, va dir a l’emissora, no obstant, que convertir la vacunació en obligatòria crearà molts problemes, de contractació i legals.

«Sembla que lluitem dues batalles, contra la Covid i en diversos aspectes contra el Govern, que sembla que no entengui el sector d’assistència social», va declarar.

«La gent s’ha de vacunar, cada treballador ho ha de fer, però crec que la manera d’abordar-lo és a través de la persuasió, no la coerció o l’obligatorietat», va afegir.

La mesura planejada pel Govern s’aplicaria en principi només a Anglaterra –la regió més poblada del Regne Unit, amb 56 de 67 milions d’habitants–, ja que Escòcia, Gal·les i Irlanda del Nord tenen les seves pròpies competències.

Notícies relacionades

A Anglaterra, s’estima que unes 40.000 morts per Covid s’han produït en l’àmbit de residències i cura social, davant un total de 127.917 defuncions en tot el Regne Unit des de l’inici de la pandèmia el març de 2020.

Segons les últimes dades oficials, 30,3 milions de persones han rebut ja les dues dosis preceptives de la vacuna al país, un 57,4% de la població adulta, i 41,8 milions, és a dir, un 79,4%, han sigut inoculats amb la primera, que començarà a oferir-se ja a joves de 18 anys.