Repressió a Bielorússia

Minsk mostra un altre cop el periodista Protassévitx, mentre l’oposició acusa el règim bielorús d’utilitzar-lo com a «trofeu»

  • El dissident apareix en una roda de premsa envoltat d’uniformats i assegura trobar-se «bé» i rebre bon tracte

  • Alguns mitjans de comunicació abandonen la sala de premsa en protesta per presentar una persona «sota coacció»

Minsk mostra un altre cop el periodista Protassévitx, mentre l’oposició acusa el règim bielorús d’utilitzar-lo com a «trofeu»

RAMIL NASIBULIN

3
Es llegeix en minuts
Marc Marginedas
Marc Marginedas

Periodista

Especialista en països de l'antiga Unió soviètica i el món àrab-islàmic.

ver +

Nova i discutida aparició pública de Roman Protassévitx, el periodista opositor arrestat a Bielorússia després de ser desviat l’avió en què viatjava. Aquesta vegada, durant una trobada amb periodistes que va tenir lloc aquest dilluns al Centre Nacional de Premsa a Minsk, la capital. Mentre alguns mitjans, com la BBC, abandonaven la sala assegurant no voler fer-se ressò d’una declaració que «clarament» havia sigut obtinguda «sota coacció», a l’exterior del país, l’oposició acusava el règim d’Aleksandr Lukaixenkod’utilitzar el dissident i mostrar-lo com si fos «un trofeu».

Durant la seva intervenció, l’informador ha intentat per tots els mitjans dissipar qualsevol especulació sobre la seva salut o les condicions del seu empresonament. «Em sento perfectament bé, el meu estat d’ànim és formidable i no tinc cap queixa, ningú m’ha colpejat ni m’ha trencat els dits», ha insistit, intentant aparèixer com a relaxat i distès. Res a veure amb la inquietud i la preocupació que va expressar, poc abans de ser detingut, a alguns dels passatgers que l’acompanyaven a l’avió, a qui va explicar que temia que el matessin si finalment aterrava en territori bielorús.

Protassévitx, a qui no s’ha permès comunicar-se amb els seus pares des del seu empresonament, ha aprofitat l’ocasió per dirigir-se precisament a ells, immersos en una intensa campanya internacional per aconseguir l’alliberament del seu fill: «Demano sisplau difondre menys rumors i especulacions sobre la meva salut; papa, mama, no us preocupeu, de veritat ¡estic genial!». La setmana passada, durant una entrevista emesa per la televisió estatal, el periodista mostrava un ànim molt diferent, semblava superat pels esdeveniments i fins i tot va esclafir a plorar.

Autoinculpació pública

L’activista ha assegurat, una vegada més, actuar de forma lliure i no estar sent extorsionat pels poders públics del seu país. «És la meva decisió personal, reconec quin mal jo he causat al Govern», ha arribat a afirmar, a tall d’autoinculpació pública. Ha declarat també que mai serà un partidari de Lukaixenko, però que el «respecta com a persona».

Protassévitx ha sigut formalment acusat de tres delictes –incitació a l’enemistat social i a la discòrdia, organització de desordres multitudinaris, i organització d’activitats que destrueixen l’ordre social–, mentre que a Sofia Sapega, la seva nòvia també detinguda durant l’incident aeri, ho ha sigut de dos: incitació a l’enemistat social i participació en desordres públics. Al tractar-se d’una ciutadana russa, és possible que una vegada jutjada i condemnada, sigui enviada al seu país d’origen a complir la condemna. Els seus pares havien apel·lat al president Vladímir Putin perquè s’interessés per ella durant la trobada recentque va mantenir amb l’autòcrata Lukaixenko a Sotxi.

Notícies relacionades

L’oposició a l’exili no ha tardat a condemnar la nova aparició pública del periodista. «No importa el que digui, no ens n’oblidem: és un ostatge i el règim l’està utilitzant com un trofeu», ha denunciat a Twitter Franak Viacorka, conseller de la líder opositora Svetlana Tikhanóvskaia. «Això no és una roda de premsa, sinó una escena de Kafka o Orwell; aquesta gent en uniforme està justificant el segrest d’un avió amb arguments de lluita contra el terrorisme», ha continuat.

Una altra entitat que ha expressat la seva protesta ha sigut Jonah Fisher, corresponsal de la BBC a Ucraïna i Bielorússia, que va preferir absentar-se de la ‘roda de premsa’. «Ens n’hem anat; no prendrem part en això quan està clarament sota coacció», ha escrit també a Twitter.