Eleccions al Perú

Castillo lidera els comicis peruans amb el 100% dels vots processats

  • El candidat del Perú Lliure manté un petit però gairebé definitiu avantatge sobre Fujimori

Castillo lidera els comicis peruans amb el 100% dels vots processats

REUTERS / SEBASTIÁN CASTAÑEDA

1
Es llegeix en minuts
El Periódico

Amb el 100% de les actes electorals processades i el 99,295% comptabilitzades, Pedro Castillo és el candidat amb més vots en les eleccions presidencials peruanes amb almenys 8.803.629 sufragis. Si bé encara queda un 0,705% dels vots per escrutar, percentatge superior al que separa Castillo de la candidata Keiko Fujimori (0,40 punts percentuals), és inviable que es pugui revertir el resultat. Ni la tendència de les últimes hores, ni la certesa que gran part dels vots que queden per comptabilitzar provenen d’una regió (Datem del Marañón, Loreto), on Castillo domina per 67%-33% el recompte dels vots, habiliten una recuperació de la candidata dretana.

Notícies relacionades

L’avantatge en vots de Castillo és de 68.473 i d’un 50,195% davant el 49,805% de Fujimori i només queden per comptabilitzar 608 actes que estan sent revisades pels jurats electorals especials (JEE) per diverses tatxes, impugnacions, errors materials o falta de les firmes corresponents, entre altres assumptes. Amb prou feines la meitat d’aquestes actes observades procedeixen de zones on Fujimori és la candidata més votada, gairebé totes de Lima (273), mentre que la resta es reparteixen en àrees on Castillo és l’ampli guanyador.

Anul·lació del vot

Està previst que entre aquest dijous i divendres s’acabi el recompte dels vots que queden, si bé el jurat nacional d’eleccions (JNE), l’única autoritat amb capacitat per nomenar el guanyador de la contesa, haurà d’esperar encara a resoldre la comanda de Fujimori per anul·lar 802 actes (aproximadament 200.000 vots) en zones on Castillo és el més votat. Fujimori i la seva organització política, Força Popular, van denunciar l’existència d’aparents irregularitats i «frau de taula» en aquestes actes a fi de treure-les del recompte. Ara els diversos JEE que han rebut aquestes comandes d’impugnació de taula hauran d’analitzar les denúncies una per una i decidir si accepten treure aquests vots del còmput oficial. S’espera que aquest procés tardi entre una i dues setmanes entre impugnacions, anàlisi i recursos que es poden plantejar abans que el JNE nomeni el guanyador dels comicis.

Temes:

Perú Eleccions