Adeu a Netanyahu

La tensió augmenta a Israel tres dies abans del vot al nou govern

  • El primer ministre sortint intensifica la seva campanya d’assetjament dels membres de la coalició formada per Lapid i Bennett que suposaria la seva caiguda després de 12 anys en el poder

  • «El discurs d’incitació a la violència pot portar alguns individus a cometre accions amb resultat mortal», ha alertat el Shin Bet, el servei de seguretat interior

FILE PHOTO: Israeli Prime Minister Benjamin Netanyahu is seen during the the 2016 Genesis Prize award-ceremony in Jerusalem

FILE PHOTO: Israeli Prime Minister Benjamin Netanyahu is seen during the the 2016 Genesis Prize award-ceremony in Jerusalem / AMIR COHEN (REUTERS)

4
Es llegeix en minuts
Andrea López-Tomàs

Israel es descobreix sumit en un clima de tensió en ple compte enrere per a l’adeu definitiu a Netanyahu. Aquest diumenge, el ple de la Knesset, el Parlament israelià, té la missió de confirmar el nou govern Bennett-Lapid que suposaria el final del regnat deBibi després de 12 anys en el poder. Però el camí és ple de perills. «El discurs d’incitació a la violència, sobretot a les xarxes socials, pot portar alguns individus a cometre accions amb resultat mortal», ha alertat el Shin Bet, el servei de seguretat interior.

Gideon Saar s’ha convertit en el cinquè diputat que ha rebut un reforç de seguretat enmig de l’alarmant augment de les amenaces. El líder del partit Nova Esperança és un dels integrants de la coalició que pretén destituir Netanyahu aquest diumenge. «Estem sent testimonis del frau electoral més gran en la història del país», ha dit el primer ministre sortint. Les seves paraules recorden les incendiàries declaracions de l’expresident nord-americà Donald Trump: la seva derrota al novembre va ser «el crim del segle».

«Ningú ens silenciarà», ha declarat el líder del Likud davant els seus diputats. «Quan un gran públic sent que ha sigut enganyat, quan el camp nacional s’oposa amb vehemència a un perillós govern d’esquerra, és el seu dret i deure expressar la protesta per tots els mitjans legals i democràtics», ha afegit després d’aplaudir els manifestants que pressionen el partit de Bennett. En una estratègia a contrarellotge, la desesperació de Netanyahu el porta, de nou, al límit de la llei. 

Pressió davant les seves cases

Durant el cap de setmana, el Likud va tuitejar la direcció de la vivenda d’un diputat de l’oposició per seguir amb les protestes davant les cases de membres de la coalició. «Sembla que Netanyahu no ha oblidat ni après res des de l’assassinat de Rabin», firmava el columnista Nahum Barnea a Yedioth Ahronoth. Davant els records que porta aquest clima polaritzador, l’exdirector del Shin Bet, Hezi Kalo, ha insistit en la importància d’«actuar abans». «No hem d’esperar que es produeixi un vessament de sang», ha dit a la ràdio estatal.

Precisament des del servei d’intel·ligència interior, el seu director Nadav Argaman ha demanat evitar declaracions que puguin ser «susceptibles de ser interpretades per certs grups o per individus com una que permeti activitats violentes i il·legals que puguin, Déu no ho vulgui, causar lesions mortals». Idlit Silman, diputada de Yamina, ha confessat en una entrevista al Canal 13 que l’han amenaçat de «massacrar-lo» i li han dit al seu fill a la porta de l’escola que la seva «mare cremaria a l’infern». Trencar Yamina

Nadav Argaman activitats violentes i il·legals Idlit Silmanen una entrevista al Canal 13la seva «mare cremaria a l’infern». Trencar YaminaLa intenció és trencar els legisladors del partit d’ultradreta per evitar que s’uneixin a la coalició. Però sembla que un govern sense Netanyahu és imminent. Aquest diumenge els diputats de la Knesset emetran el vot de confiança per després portar a terme la cerimònia de jurament del nou Executiu. Unes 24 hores abans, el tàndem Lapid-Bennett està obligat a donar a conèixer els seus acords de coalició. Aquesta obligació donarà més temps als seus oponents perquè pressionin amb la intenció d’aconseguir vots en contra. 

Naftali Bennett, de Yamina, serà primer ministre durant dos anys i després serà substituït pel centrista Yair Lapid, líder de Yesh Atid. Nir Orbach, diputat de Yamina, ha confirmat que donarà el seu suprort a aquest acord garantint que diumenge sumin la majoria de 61 legisladors.

«No és una decisió simple, però és obligada per la realitat amb què ens llevem cada matí, més de 700 dies d’inestabilitat governamental en una crisi civil, amb un discurs violent, en el caos, al caire de la guerra civil», ha publicat a Facebook. Així, es formarà un Executiu amb vuit partits que van des de l’extrema dreta fins a l’extrema esquerra, incloent-hi un partit àrab per primera vegada en la història del país. 

Ambient caldejat

Notícies relacionades

A més, la tensió que es viu als despatxos israelians també es pateix als carrers. Aquest dilluns, el fiscal general, Avichai Mandelblit, es va negar a intervenir en el desallotjament de les famílies del barri de Sheikh Jarrah a Jerusalem Est. Allà, desenes de palestins s’enfronten a l’expulsió de les seves llars per ser entregats a colons israelians. La negativa de Mandelblit la fa encara més imminent. El passat 10 de maig, Hamàs va iniciar el llançament de coets des de Gaza fins a la ciutat santa precisament per aquest cas. 

També va ser per la celebració d’una marxa jueva d’extrema dreta en zones palestines de la Ciutat Vella. Finalment va ser cancel·lada, però ara el gabinet de seguretat de Netanyahu ha desatès les recomanacions de la policia i l’ha tornat a convocar per al pròxim dimarts. El rei Bibi busca deixar als seus successors un panorama caldejat que podria portar el país a una altra crisi de seguretat.