Canvi al país andí

El mestre esquerrà Pedro Castillo es declara vencedor de les eleccions al Perú

La dretana Keiko Fujimori parla de «frau»

El mestre esquerrà Pedro Castillo es declara vencedor de les eleccions al Perú

REUTERS / SEBASTIÁN CASTAÑEDA

1
Es llegeix en minuts

EL candidat del Perú Lliure a la presidència del país andí, Pedro Castillo, ha assegurat aquest dimarts que d’acord a un «informe» dels interventors del seu partit, ja disposa del «recompte oficial» dels vots i s’ha «imposat» en les eleccions, proclamant-se com a vencedor de la segona volta de la presidencials peruanes. Així ho ha asseverat en una nova intervenció davant els seus simpatitzants a Lima, en la qual ha demanat a les autoritats electorals no «embrutar» la voluntat del poble peruà i ha demandat els seus seguidors «no caure en la provocació». La seva opositora, la candidata de dretes Keiko Fujimori, filla de l’autòcrata empresonada, al constatar l’avantatge ha parlat ja de «frau». El recompte oficial pot allargar-se fins a 20 dies.

Segons els resultats oficials de l’Oficina Nacional de Processos Electorals (ONPE), Castillo lidera el recompte amb un 50,2%, mentre Fujimori perdria amb un 49,7% amb el 99% escrutat.

Notícies relacionades

L’aspirant esquerrà ha garantit que el seu futur Govern serà «respectuós de la democràcia i de la Constitució actual», així com un «Govern amb estabilitat financera i econòmica». «Hi ha certes travetes com la pujada del dòlar, que per demà pujarà uns punts més, el cost del pa, del pollastre, de la cistella familiar. Mentida, el que passa és que hi ha certa incertesa, que el poble ja no s’ho creu, per això els he de dir que acabo de tenir converses amb l’empresariat nacional on està mostrant el seu suport al poble», ha dit.

Castillo ha agraït als qui són «vigilants de la voluntat popular», reiterant així una petició que també va realitzar dilluns després de la denúncia de la seva rival, la candidata de Força Popular, Keiko Fujimori, de «frau en taula». «Vinc aquí no només a expressar la meva gratitud, sinó també el meu reconeixement als homes i dones d’aquesta pàtria que s’han posat dempeus aquí i a l’estranger, als germans que estan fora del país que s’han vist mobilitzats per la democràcia», ha afegit en aquest sentit, segons ha informat el diari peruà El Comercio.