Eleccions presidencials

Fujimori tensa l’escrutini al Perú amb la seva denúncia sense proves de frau

  • La filla del dictador trenca el seu compromís i ataca el seu rival amb acusacions de frau desmentides pels observadors internacionals

  • El professor esquerrà Pedro Castillo encapçala els resultats electorals i acaricia la victòria amb un 96% dels vots escrutats

Fujimori tensa l’escrutini al Perú amb la seva denúncia sense proves de frau

REUTERS / S. CASTANEDA / EFE / J. REYES

3
Es llegeix en minuts
Abel Gilbert
Abel Gilbert

Corresponsal a Buenos Aires

ver +

Keiko és Fujimori. Els peruans mai van oblidar aquest llinatge, ni tan sols part dels que van votar per ella en aquesta segona volta no apta per a cardíacs, com un «mal menor». Però pocs dies després de demanar perdó pels seus errors passats davant la benedicció lletrada de Mario Vargas Llosa, la candidata de Força Popular va recobrar la seva versió original i va denunciar, sense evidències, «indicis de frau» que beneficien el seu rival, Pedro Castillo. Ho va fer quan falten computar-se el 4% dels vots. A l’escrutar-se gairebé el 96% de les actes, el mestre d’esquerres obté el 50,20% dels vots, contra el 49,79% de Fujimori. La baralla entre els contendents serà cap a cap fins que l’Oficina Nacional de Processos Electorals (ONPE) anunciï el nom del pròxim president. Fujimori va decidir, no obstant, trencar el seu compromís d’esperar amb prudència el veredicte de les urnes i li va afegir al desenllaç una alta dosi de tensió política.

L’acusació va ser rebutjada per les missions internacionals que van observar el desenvolupament dels comicis de diumenge passat. La delegació de l’Organització dels Estats Americans (OEA) va destacar el caràcter pacífic de les eleccions i va demanar als competidors que «prevalgui» la seva «actitud democràtica». L’OEA va recordar, a més, «que encara queden pendents de processar actes a nivell nacional i de l’estranger, així com les actes observades». Iván Lanegra, secretari general de l’Associació Civil de Transparència, va descartar també de ple les afirmacions de la filla de l’autòcrata empresonada: «Un frau implica un conjunt d’accions sistemàtiques i generalitzades que afecten de manera significativa el resultat electoral. Cinc casos, que han de ser degudament investigats, no impliquen sota cap circumstància un indici que ens permeti utilitzar la paraula ‘frau’».

Encreuament d’opinions

Álvaro Vargas Llosa, el fill de l’autor de La ciudad y los perros, va intentar reescriure les paraules de la candidata de Força Popular. «No he sentit ni Keiko Fujimori ni els seus candidats a vicepresidents acusar de frau electoral els organismes electorals. Les advertències, molt justificades, han sigut totes contra els mètodes mafiosos que el Perú Lliure està fent servir per eludir la voluntat popular, no contra l’ONPE», va assenyalar. Per la seva banda, Patricia Juárez, candidata a la segona vicepresidència per Força Popular, va reiterar que aquest partit «respectarà» els resultats «una vegada hagi culminat amb el procés de càlcul de l’últim vot».

Castillo va evitar la controvèrsia: «hem d’estar atents per defensar la democràcia que s’expressa en cada un dels vots. Que aquesta vigília històrica permeti el renéixer d’un nou país».

El cert és que, a la incertesa pròpia d’un lent recompte i les friccions pròpies d’una societat polaritzada, s’ha afegit una quota de tibantor de la qual part dels peruans creien estar fora de perill. »¿Quina és l’estratègia que és subjacent sota la denúncia de frau? Sembla apuntar que es compleixi l’autoprofecia dels excessos als carrers que s’esforcen a provocar, sense avaluar els tràgics resultats que podrien desencadenar-se», va assenyalar el diari La República en la seva editorial. «Un país dividit i enfrontat estava recuperant-se lentament i acatant amb paciència el cridat a la calma. Pocs conats de protesta van ser controlats, sense arribar a més. Lamentablement, la pedra del frau ha sigut llançada».

Temps d’espera

Notícies relacionades

El nerviosisme no es dissiparà immediatament, entre altres raons perquè el recompte de les paperetes que provenen de l’exterior, i que podrien afavorir Fujimori, s’estendrà per diversos dies, segons el diari Gestión. Els peruans habilitats per sufragar fora del país representen el 3,94% del total del padró electoral.

En aquest context, s’ha disparat el preu del dòlar i es va desplomar la Borsa de Valors de Lima. La depreciació del sòl, la moneda nacional, ha començat a impactar en alguns productes de la cistella popular, com el pollastre, l’ou, el blat de moro i el pa. Per a alguns mitjans de la capital, els vaivens al mercat són senyals de temor davant la possibilitat d’una victòria de Castillo. Aquestes amenaces van sobrevolar tota la campanya electoral i van tornar a intensificar-se enmig del recompte.

Sense treva per al vencedor