A Cancún

Cremen i maten un jove homosexual a Mèxic després de revelar que era seropositiu

  • La víctima estava en una festa i després de comentar que tenia el VIH va ser colpejat, torturat i finalment assassinat

zentauroepp53913753 fotodeld a ame9215  ciudad de m xico  m xico   27 06 2020   200628154109

zentauroepp53913753 fotodeld a ame9215 ciudad de m xico m xico 27 06 2020 200628154109 / Jorge Nunez

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

Un jove gai va ser torturat, cremat i assassinat al revelar que era seropositiu el cap de setmana passat al balneari de Cancún, Carib mexicà, segons va informar aquest dimarts una organització defensora de la comunitat LGBTTI+ en l’entitat. D’acord amb la versió de representants de l’organització Resilientxs, que va donar a conèixer el cas, dissabte passat, la víctima es trobava en una festa al balneari de Cancún en la qual va revelar que patia la malaltia i alguns assistents presumptament el van torturar, cremar i finalment assassinar. «La víctima va ser assassinada dins d’un taller de ferreria; va ser colpejada, torturada, cremada i assassinada després de comentar que tenia el VIH, tenia moltes ferides d’arma blanca», va dir a EFE Edwin Reyes, representant de Resilientxs. «Aquest cas ens ha generat molta ràbia perquè estem en el mes en què es commemora l’orgull de la nostra comunitat, en el qual es demanen i reivindiquen drets», va afegir.

Després d’assabentar-se del cas, el titular de la de la Comissió de Drets Humans de Quintana Roo, Marco Antonio Tóh, va condemnar el crim d’odi. A més, va informar que la Visitaduria General a Cancún realitzarà les diligències corresponents per observar que es faci justícia en el cas i va exhortar les autoritats a investigar amb perspectiva de gènere i que el crim no quedi impune. Mentrestant, la Fiscalia General de l’Estat (FGE) de Quintana Roo va obrir una carpeta d’investigació pel delicte d’homicidi, però no per crim d’odi, perquè encara no està tipificat al Codi Penal de l’entitat aquest crim. «La Red Quintanarroense LGBT, de la qual formem part, ha sol·licitat a totes les autoritats que es faci una reforma al Codi Penal perquè s’inclogui els crims d’odi, d’acord amb els estàndards internacionals», va explicar Reyes. «Però no ho han fet ni ens han tingut en compte, això parla de l’abandonament institucional que hi ha a l’estat», va afegir l’activista, que va emfatitzar que el denunciat «no és un cas aïllat i que al Carib mexicà és recurrent la discriminació cap a la comunitat LGBTTI+».

Notícies relacionades

Més tard, la Secretaria de Governació (Interior) va rebutjar i condemnar enèrgicament el crim d’odi ocorregut a Cancún i va exigir al govern de Quintana Roo que prengui les mesures necessàries contra tota mena de violència enfocada a les persones LGBTI, a més de sol·licitar una investigació amb perspectiva antidiscriminatòria.

Segons l’organització Letra S, Mèxic va registrar 79 assassinats contra persones de la comunitat LGBT el 2020. D’aquests, 43 van ser homicidis de dones trans. A Quintana Roo, la Comissió estatal de Drets Humans va reportar que 33 persones han sigut assassinades en els últims anys per la seva orientació sexual, identitat o expressió de gènere.