Agressió al president

Després de la bufetada a Macron, dos joves apassionats per l’Edat Mitjana, els combats medievals i l’extrema dreta

Dos homes de 28 anys han sigut detinguts i acusats de «violència deliberada contra una persona amb autoritat pública»

3
Es llegeix en minuts
Irene Casado Sánchez
Irene Casado Sánchez

Periodista

ver +

«Prendre el pols al país», amb aquesta missió el president francès, Emmanuel Macron, es va embarcar fa una setmana en un mini tour pels territoris rurals del país. A primera hora de la tarda d’aquest dimarts, en un viatge oficial en el departament de Drôme, el mandatari va poder comprovar en primera persona, després de rebre una bufetada quan es va acostar a saludar els seus conciutadans, que els ànims estan més que caldejats. Després de l’incident, dos homes de 28 anys van ser detinguts i acusats de «violència deliberada contra una persona amb autoritat pública». Tenint en compte la circumstància agreujant relacionada amb la personalitat de la víctima, s’enfronten a tres anys de presó i a una multa de 45.000 euros.

¿Qui és l’home que, sense titubejar, va donar una bufetada al cap d’Estat? Els mitjans de comunicació francesos ja han posat nom a l’individu que va protagonitzar la insòlita escena: Damien T. A les xarxes socials, les mateixes que van servir per difondre les imatges de l’agressió, Damien T. no amagava el seu interès per «personalitats de la ‘fatxosfera’», assenyala France Info. A la plataforma YouTube, el jove està abonat als comptes de diversos influencers d’extrema dreta, inclòs l’expresident del Front Nacional de la Joventut, Julien Rochedy, i el grup «Équipe Communautaire Paris», afiliat a la xarxa «Les Braves» [«Els Braus»] capitanejada pel supremacista blanc Daniel Conversano.

«¡Montjoie Saint Denis!»

«¡Montjoie Saint Denis! ¡A baix el macronisme!», se sent corejar Damien T. abans de bufetejar Macron. Vet aquí una pista sobre les seves conviccions, ja que es tracta del crit de guerra de la monarquia francesa l’origen de les quals es remuntaria als reis de la dinastia dels Capet. De fet, el jove seria un apassionat de l’Edat Mitjana i adepte als combats medievals amb espasa, i ocupa la presidència d’una associació d’arts marcials històriques europees a Saint-Vallier, en el departament de Drôme. Durant el registre del seu domicili, la policia hauria trobat armes fictícies, una bandera soviètica i llibres de jocs de rol i de simulació de combats, indica el diari ‘Le Parisien’. 

El seu acòlit, Arthur C., sospitós d’haver gravat la seqüència, comparteix les mateixes aficions. Segons fonts policials evocades per BFMTV, les forces de l’ordre han trobat «armes» al seu domicili, entre les quals una carrabina en regla, i també un exemplar del ‘Mein Kampf’ [‘La meva Lluita’], el primer manifest escrit per Adolf Hitler

«¿Aquesta vegada començareu a entendre que els violents passen a l’acció?»

Mentre la investigació continua per aclarir les motivacions de l’incident, en l’esfera política la condemna és unànime. «La democràcia és debat, diàleg, confrontació, expressió de desacords legítims, però no pot ser en cap cas violència, agressió verbal i molt menys agressió física», va concloure el primer ministre, Jean Castex, a través de Twitter. 

El líder de França Insubmisa, Jean-Luc Mélenchon, a l’ull de l’huracà mediàtic després de declarar que «està escrit» que abans de les pròximes eleccions presidencials es produirà un «greu incident» o «un assassinat», va mostrar la seva «solidaritat» al president francès, abans de llançar una pregunta: «¿Aquesta vegada començareu a entendre que els violents passen a l’acció?», fent referència així a un vídeo publicat per un personatge d’extrema dreta simulant l’execució d’un esquerrà.

En el costat oposat de l’espectre polític, la líder d’extrema dreta i principal rival de Macron en la pròxima carrera cap a l’Elisi, Marine Le Pen, va censurar el succés a través de Twitter: «Jo soc la primera oponent d’Emmanuel Macron, però ell és el president. Podem combatre’l políticament, però no podem permetre’ns la més mínima violència cap a ell». 

«Estem en una societat cada vegada més violenta»

Notícies relacionades

A l’inici del seu pelegrinatge, el cap d’Estat era conscient del risc lligat al seu exercici en un país cada vegada més dividit i crispat després de mesos de restriccions. «Tu vas t’en prendre plein la figure», amb aquesta expressió francesa, Karl Olive, alcalde de Poissy, en el departament d’Yvelines, va advertir Macron de la tensió que regna als territoris i del risc de veure’s humiliat i insultat al llarg del seu recorregut. Una anàlisi constatada ràpidament pel mateix mandatari gal: «Vivim en un context que ha augmentat les tensions. La preocupació, l’angoixa [...] han creat moments de desequilibri per a alguns dels nostres compatriotes [...] Estem en una societat cada vegada més violenta», va analitzar durant el seu viatge al departament de Lot fa menys d’una setmana, abans de comprovar la violència a la seva pròpia pell.

En aquest clima de tensió se celebraran, el pròxim 20 de juny, els comicis regionals i departamentals.