Fita històrica

Mor l’últim soldat que va participar en l’alliberament d’Auschwitz

David Dushman va aixafar la tanca del camp de concentració amb un tanc de l’Exèrcit Roig.

INTERNACIONAL David Dushman, el último soldado que quedaba con vida de las fuerzas que liberaron el campo de exterminio nazi de Auschwitz en 1945, ha fallecido en Múnich a los 98 años de edad

INTERNACIONAL David Dushman, el último soldado que quedaba con vida de las fuerzas que liberaron el campo de exterminio nazi de Auschwitz en 1945, ha fallecido en Múnich a los 98 años de edad

1
Es llegeix en minuts

David Dushman, l’últim soldat que quedava amb vida de les forces que van alliberar el camp d’extermini nazi d’Auschwitz el 1945, ha mort a Munic als 98 anys. La mort de Dushman, originari de la Unió Soviètica i entrenador d’esgrima de gran èxit després de la Segona Guerra Mundial, ha sigut confirmada aquest diumenge per un portaveu de la Comunitat Israeliana de Munic.

Dushman va morir en un hospital de la capital de Baviera dissabte a la matinada. També havia participat com a conductor de carros de combat en la batalla de Stalingrad. El 27 de gener de 1945 va aixafar la tanca del camp d’Auschwitz amb un tanc de l’Exèrcit Roig. Després de la guerra, va ser entrenador d’esgrima de la selecció femenina soviètica, entre 1952 i 1988. Quan exercia aquesta funció va viure també l’atemptat contra l’equip israelià durant els Jocs Olímpics de Munic de 1972.

Notícies relacionades

Testimoni de tota una època, solia participar en xerrades en escoles per explicar les seves vivències. Amb motiu del seu 95è aniversari, la presidenta del centre d’innovació artística IKG, Charlotte Knobloch, va destacar «el que va haver de patir físicament i mentalment, però també el seu extraordinari rendiment i els excepcionals èxits que va poder celebrar». «En realitat podrien omplir tres vides», va assenyalar Knobloch en un missatge publicat a la web de l’IKG. Dushman havia sigut nomenat membre honorari.

El 27 de gener de 1945, l’Exèrcit Roig va alliberar els presoners d’Auschwitz, a la Polònia llavors ocupada per l’Alemanya d’Adolf Hitler, cap al final de la Segona Guerra Mundial. Segons els càlculs, al camp d’extermini van ser assassinades més d’un milió de persones, majoritàriament jueus. El 27 de gener es commemora les víctimes del nacionalsocialisme a Alemanya i des del 2005 aquesta data és el Dia Internacional de la Memòria de l’Holocaust de les Nacions Unides.