Eleccions al país andí

La reaparició de Sendero Luminoso ensangona la campanya peruana

  • El país es polaritza davant la segona volta entre Keiko Fujimori i Pedro Castillo

La reaparició de Sendero Luminoso ensangona la campanya peruana

EFE / STRINGER

3
Es llegeix en minuts
Abel Gilbert
Abel Gilbert

Corresponsal a Buenos Aires

ver +

Els peruans s’han acostumat als dilemes polítics. Cada elecció presidencial ha sigut en rigor una disjuntiva entre el que és dolent i el que és pitjor. Però res es compara amb la segona volta del 6 de juny entre Pedro Castillo i Keiko Fujimori. La polarització entre un exmestre orientat cap a l’esquerra i la filla de l’autòcrata empresonat, erigida en garant del model econòmic, la família cristiana i l’honor castrense, té a aquestes hores una nova dosi d’inquietud. L’horitzó de la violència s’ha acolorit de vermell sang abans de la votació. Alguns analistes s’inclinen a pensar en un episodi excepcional. D’altres, en un presagi.

Dies enrere van ser massacrades 16 persones, entre les quals, dos menors, en un apartat poblat de muntanyes del districte de Vizcatán. Allà, a uns 400 quilòmetres de Lima, s’estén la principal zona productora de fulles de coca del país. L’Estat sol estar absent. El seu lloc l’ocupa de vegades el narcotràfic.

Els assassinats van ser atribuïts per les autoritats a romanents de Sendero Luminoso, el grup armat maoista que va castigar el Perú durant la dècada dels vuitanta i part dels noranta. Entre els cadàvers es van deixar pamflets: Votar per Keiko Fujimori és traïció. El president interí Francisco Sagasti no va dubtar a parlar d’«un acte narcoterrorista», abans que un jutge es fes present en l’escena del crim massiu. Es va assenyalar Quispe Palomino, un antic senderista, barrejat amb el negoci de la droga, com el responsable de la matança. Militars i agents policials van ser enviats a la zona de la tragèdia, coneguda com El Vraem.

Acusacions, por i sospites

No és la primera vegada que Sendero Luminoso reapareix en les vigílies d’una elecció. La candidata de Força Popular, endarrerida a les enquestes, va aprofitar el retorn per guanyar terreny. No només va expressar el seu «total suport» a les Forces Armades, aliades del seu pare, Alberto Fujimori, durant una dècada. Des que va passar a la segona volta amb tot just un 13% de les adhesions, Fujimori ha dissenyat una campanya de la por d’un imaginari comunisme. La confusa matança li va permetre redoblar-la. Castillo va haver de desmentir fins al cansament un passat senderista. Va expressar, a més, la seva solidaritat amb les noves víctimes de la violència i va exigir una investigació judicial seriosa.

Segons el diari La República, «l’ús del monstre del terrorisme com a arma política està fracassant». No obstant, el fantasma sembla cobrar més carnadura. Vladimir Cerrón, fundador del Perú Lliure, el partit de Castillo, va llançar la seva dosi de gasolina al foc de la confusió. «¿És l’esquerra que necessita Sendero Luminoso per guanyar les eleccions o és la dreta que el necessita?».

Notícies relacionades

Tot seguit, 75 ex alts comandaments de les Forces Armades van expressar la seva «gran preocupació» per «la radicalització de part important» de la societat. La «inquietud» més gran es relaciona amb «l’amenaça d’un dels partits que participen en aquesta contesa». Segons els exjerarques, «la no acceptació d’una derrota» per part de Castillo, sobre la hipòtesi d’un frau electoral, provocaria «una revolta de conseqüències impredictibles». Generals i almiralls van demanar, a més, «estar vigilants» davant la possibilitat que congressistes del Perú Lliure poguessin «pertànyer a grups terroristes». Immediatament, el poder judicial va admetre la declaració de vuit testimonis que vinculen el legislador d’aquest partit, Guillermo Bermejo, amb el senderisme a la mateixa zona de la recent matança. Al seu torn, els mitjans confirmen i després desmenteixen nous enfrontaments armats a El Vraem.

El debat final

Tres consultores donaven fins divendres la victòria electoral a Castillo per una diferència de fins a deu punts. Però l’enquestadora Datum va assegurar que hi ha gairebé empat tècnic. Fujimori confia que l’últim debat entre els candidats, diumenge a la nit, li permetrà posicionar-se fins i tot millor. El recolzament de l’elit econòmica i els partits tradicionals que la menyspreaven per corrupta no li ha arribat encara per passar al capdavant. La inesperada resurrecció de Sendero Luminoso potser convenç el 14% d’indecisos que només ella pot governar aquest país.

Els anys de terror van causar més de 37.000 morts