Terrorisme

Sendero Luminoso mata 16 persones, inclosos dos nens, en un atemptat al Perú

  • La ministra de Defensa assenyala que sis cossos han sigut «calcinats» i la resta, «abatuts a trets»

Sendero Luminoso mata 16 persones, inclosos dos nens, en un atemptat al Perú

EL COMERCIO / ZUMA PRESS / CONTACTOPHOTO

5
Es llegeix en minuts
El Periódico

Almenys 16 persones, inclosos dos nens, han mort en un atemptat de labanda terrorista Sendero Luminoso a la localitat de San Miguel del Ene, en una regió selvàtica de l’interior del Perú situada a uns 250 quilòmetres a l’est de Lima, segons van confirmar aquest dilluns fonts policials.

La ministra de Defensa, Nuria Esparch, ha assenyalat aquest dilluns a la nit que finalment s’ha confirmat la mort de 16 persones a la localitat ubicada a la regió de la Vall dels Rius Apurímac, Ene i Mantaro (VRAEM) i ha detallat que sis cossos s’han trobat «calcinats» i la resta, «abatuts a trets». La informació aportada per la titular de Defensa afegeix dos morts a la xifra inicialment difosa per l’àrea, cosa que la ministra ha atribuït, en una intervenció a l’emissora RPP, al fet que es va realitzar un balanç «més conservador» fins a poder corroborar la xifra total ja al lloc dels fets.

Prèviament, la Policia Nacional del Perú havia informat de 18 morts en l’atac i el seu comandant general, César Cervantes, va especular entre la possibilitat d’un atac de la guerrilla Sendero Luminoso o d’un grup de narcotraficants. «Han comunicat a la Policia Nacional l’assassinat de 18 persones. Es tractaria de sis dones, dos menors d’edat i 10 homes», va declarar Cervantes, si bé Esparch ha corregit que finalment s’han notificat 16 cadàvers.

Els atacants van irrompre a dos bars de la zona de Cuchipampa i els milicians van amenaçar els qui recolzin la candidata d’ultradreta, Keiko Fujimori, amb vista a la segona volta de les eleccions presidencials del Perú, prevista per al 6 de juny, segons recull la premsa peruana. Fonts policials han explicat que els assaltants van arribar al lloc cap a les 22.00 hores i van matar homes, dones i dos menors d’edat, pel que sembla fills de les treballadores dels locals.

Els guerrillers van incinerar els cadàvers dels dos nens, segons informa el diari ‘Perú 21’, que recull una fotografia del pamflet deixat pels atacants, firmat com Sendero Luminoso i en el qual demanen «Netejar el VRAEM i el Perú d’antres de mal viure, de paràsits i corruptes». En el text també demanen el vot nul en les eleccions del 6 de juny i adverteixen que «¡Qui voti per Keiko Fujimori és traïdor, és assassí de la VRAEM, és assassí del Perú! ¡Poble peruà: mai més fujimoriat. Mai més Fujimori. Mai més Keiko Fujimori!». «Aquest tipus d’acció és anomenada per l’Organització Terrorista (Sendero Luminoso) ‘neteja social’ i va ser executada amb armes de foc. Al lloc es van trobar pamflets que comminaven la població a no participar en el procés electoral 2021», ha explicat el Ministeri de Defensa peruà en un comunicat.

La Fiscalia peruana ha anunciat ja una investigació del succés a càrrec de la Fiscalia Supraprovincial Especialitzada en Delictes de Terrorisme i Lesa Humanitat de Huánuco i Selva Central.

Condemna

Després de confirmar el nombre total de cadàvers trobats al lloc dels fets, la ministra de Defensa ha demanat «no utilitzar la mort de 16 peruans per a la campanya» de la segona volta de les presidencials. «Per neutralitat política no podem fer cap classe de declaració sobre aquest assumpte, però sí que els demano que per respecte a aquests 16 morts deixem d’utilitzar el seu nom i utilitzar aquesta insània terrorista per a efectes de la campanya», ha asseverat. La ministra també ha assenyalat que «49 bases contraterroristes estan desplegades a la zona» i ha assegurat que «no es descansarà fins a aconseguir detenir aquests delinqüents assassins». «Estem enfocats a garantir la seguretat de tots els peruans», ha sentenciat.

Per la seva banda, el president sortint del Perú, Francisco Sagasti, ha condemnat ja l’atac i ha ordenat l’enviament de tropes a la zona. «Condemno i repudio enèrgicament l’assassinat de 14 persones a la VRAEM», ha afirmat Sagasti en un missatge difós a les xarxes socials. «He ordenat el desplegament de patrulles de les Forces Armades i la Policia Nacional a la zona perquè aquesta acció terrorista no quedi impune», ha afegit. Sagasti ha manifestat a més les seves condolences als familiars de les víctimes en nom del Govern. D’altra banda, la cap de Gabinet del Govern, Violeta Bermúdez, ha expressat igualment la seva condemna i ha advertit de «sancions» per als responsables.

Notícies relacionades

Aquest atac podria sacsejar la campanya de la segona volta de les presidencials quan el candidat d’esquerra, Pedro Castillo, avantatja en més de deu punts a les enquestes la dretana Keiko Fujimori, en particular a causa de les acusacions dirigides contra Castillo d’afinitat amb Sendero Luminoso. «La meva solidaritat amb les famílies de les 18 víctimes en el covard atac que ha tingut lloc a Pichari, VRAEM. Condemno enèrgicament aquest atemptat terrorista i insto la justícia que apliqui tot el pes de la llei. No tolerarem cap acte de violència», ha publicat Castillo a Twitter. «En el nostre Govern impulsarem més pressupost en la investigació policial per determinar les veritables causes d’aquests atemptats», ha afegit.

Quant a Fujimori, també ha rebutjat «categòricament» i ha condemnat aquests «fets lamentables», per lamentar «profundament que actes violents estiguin tenint lloc novament al nostre país», ja que segons ha recordat a través d’un vídeo compartit a les seves xarxes socials «per als que tenim més de 45 anys això no és una novetat», amb referència a l’activitat passada de la guerrilla. «Els grups terroristes busquen paralitzar-nos, generar-nos por, i nosaltres no hem de permetre-ho», ha assegurat, sinó que «hem de defensar la nostra pàtria i acudir el dia 6 de juny, amb molta serenitat, a votar per l’opció que creiem, però l’important és defensar aquest procés democràtic». Fujimori també ha mostrat el seu «total suport» a les Forces Armades, a la Policia Nacional i al president Sagasti, ja que «amb el seu lideratge pot mantenir la pau al nostre país». Finalment, també ha rebutjat «les insinuacions febrils d’algunes persones que, mirant d’aprofitar-se’n políticament, estan assenyalant persones o la nostra agrupació política, no hem de permetre aquest tipus d’actes desesperats», ha advertit.