Formacions d’esquerra i de dreta

L’oposició israeliana s’uneix per expulsar Netanyahu del Govern

  • El líder del partit religiós israelià Yamina anuncia un acord per negociar la formació d’un Govern de coalició sense el Likud del primer ministre

  • Netanyahu ha qualificat de «frau del segle» la maniobra que el podria apartar del poder després de 12 anys com a líder de l’Executiu

L’oposició israeliana s’uneix per expulsar Netanyahu del Govern

Reuters / Gali Tibbon

4
Es llegeix en minuts
Andrea López-Tomàs

Israel es comença a acomiadar de Netanyahu. El líder de Yamina, Naftali Bennett, ha anunciat les seves intencions de formar govern amb Yair Lapid, el líder de Yesh Atid. Amb aquestes declaracions, el final del primer ministre més longeu de la història d’Israel sembla imminent. Després de 12 anys en el poder, ni l’exitosa campanya de vacunació contra el coronavirus ni la recent ofensiva a Gaza han pogut rescatar Netanyahu. Les quatre eleccions en dos anys i el seu judici per corrupció han pesat més. 

«Es tracta d’uns cinquens comicis o un govern d’unitat, i Netanyahu ho sap», ha reconegut Bennett aquest diumenge. El cicle electoral sense fi ha fet que el país «estigui perdent la seva capacitat de funcionar» i el lideratge d’Israel «està avivant odi i divisions per tapar els seus fracassos», ha afegit. A aquestes acusacions, Netanyahu ha respost amb rapidesa. «Ningú us hauria votat si hagués sabut el que esteu a punt de fer», ha dit. 

Netanyahu ho ha qualificat del «frau del segle» i ha titllat Bennett de «mentider». A principis de mes, el pacte per a un govern d’unitat semblava immediat però la recent ofensiva a Gaza el va dinamitar. La crisi que va deixar 267 morts a la franja i 13 a Israel va tornar a acostar els dretans Likud i Yamina. Bennett va expressar la seva intenció de retornar a les converses amb Netanyahu però, quan s’han aturat els míssils, ha reculat en les seves promeses. 

Líder colon

En aquest govern d’unitat, Bennett i Lapid rotarien en el càrrec de primer ministre. El líder ultradretà, amb el 6% dels vots i 11 escons, seria el primer a ocupar el càrrec mentre que el cap de Yesh Atid s’encarregaria de ser el ministre d’Afers Exteriors. El trànsfuga del Likud, Gideon Saar, al capdavant del partit Nova Esperança, serà el pròxim ministre de Justícia. Partits polítics dispars ideològicament han de trobar l’equilibri en un Executiu inèdit en les últimes dècades a Israel. 

«Un govern com aquest tindrà èxit només si treballem junts com a grup», ha insistit Bennett. «Tothom haurà de posposar el compliment dels seus somnis; ens centrarem en què es pot fer, en lloc de lluitar tot el dia pel que és impossible», ha afegit l’exassistent de Netanyahu. La parella Bennett-Lapid té fins dimecres per acabar de perfilar l’acord i presentar-lo a la Knesset, el Parlament israelià, abans de mitjanit.

«¿Què pensaran a l’Iran, a Gaza, amb aquest Govern d’esquerres, que és un perill per a la seguretat nacional?», no ha tardat a retreure Netanyahu. Molt allunyat està Bennett de l’esquerra, gairebé extinta a Israel. Fa tot just una dècada, el cap de Yamina va liderar el consell de colons que aposta per l’annexió de Cisjordània. Amb el seu possible nomenament com a primer ministre, el moviment colon s’instal·la a les institucions israelianes per arrasar amb tot de la mà de Bennett. 

Fins dimecres

Un oficial de l’Organització per a l’Alliberament de Palestina (OAP) ha declarat que «no hi ha diferència» entre un govern Bennett-Lapid amb un de Netanyahu. Tots dos són «extremadament dretans», ha afegit. Des del 2009, la política israeliana –i la ignorada palestina– només han conegut Netanyahu com a primer ministre de forma ininterrompuda. Durant els últims dos anys, el país s’ha instal·lat en un cicle electoral sense fi amb quatre eleccions que han permès Bibi establir-se en el poder i evitar els judicis per corrupció.

Notícies relacionades

Ara, a les portes de liderar l’oposició, Netanyahu s’enfronta als càrrecs de suborn, frau i abús de confiança. També aquí Bibi ha aconseguit una fita mai vista en la història d’Israel: que un primer ministre en el càrrec segui al banc dels acusats. En aquest «moment crucial», Bennett ha defensat la necessitat de «prendre responsabilitats». «Donaré el millor de mi per formar un govern amb el meu amic, Yair Lapid», ha confessat alhora que ha animat altres partits a afegir-s’hi.

El líder del centrista Yesh Atid té fins aquest dimecres 2 de juny per complir el mandat del president Rivlin per formar un govern. Després de l’anunci de Bennett, els dos partits s’han tornat a reunir per ultimar els detalls de l’acord, així que sembla que Netanyahu pot començar a fer les maletes. Però com tothom sap en la política israeliana, fins a l’últim minut hi pot haver sorpreses.