Executiu d’unitat

Un govern sense Netanyahu cada vegada més a prop a Israel

  • El 47% de la ciutadania israeliana recolza aquest canvi de govern amb una coalició de poder compartit entre Bennett i Lapid

  • Per primera vegada en 12 anys el primer ministre més longeu de la història seria relegat a l’oposició

3
Es llegeix en minuts
Andrea López-Tomàs

Les promeses d’un nou govern en menys d’una setmana van vent en popa a Israel. Mentre augmenta la violència a Jerusalem, les negociacions per formar un Executiu que per primera vegada en 12 anys no inclogui l’actual primer ministre Benjamin Netanyahu continuen avançant. El candidat a primer ministre, Yair Lapid del centrista Yesh Atid, sembla convençut de donar el càrrec primer a Naftali Bennett, líder de Yamina, amb només el 6% dels vots obtinguts. Gairebé el 50% de la població dona suport a aquest govern alternatiu que inclou un ampli –i en ocasions, contradictori– espectre polític.  

«El públic no perdonarà ningú que impedeixi la formació d’un nou govern només perquè insisteixi en un altre ministeri», ha recriminat Yair Lapid als caps dels partits que pretén incloure en la seva coalició. Yamina i Yesh Atid han anunciat la seva intenció de presentar un govern abans del cap de setmana. Els equips negociadors de les dues parts estan des de dimecres en converses, que avancen a un ritme vertiginós. Després del seu nomenament com a encarregat de formar govern, Lapid ha espremut tot el seu temps

A tres escons de la majoria

Però no serà una setmana fàcil. Yesh Atid, Yamina, Blau i Blanc, el Partit Laborista, Yisrael Beytenu, Nova Esperança i Meretz compten amb 58 escons en total, tres menys que la tan anhelada majoria. A més, hi ha hagut veus dins de Yamina, com la del diputat Amichai Chikli, afirmant que ell no recolzaria aquesta coalició i que, per tant, restaria. Moguts per la desesperació, Lapid i Bennett treballen per incloure els partits àrabs. Aquest recolzament sense precedents garantiria, per fi, un govern sense Netanyahu.

«Els membres àrabs de la Knéset s’han trobat ara al cor d’un problema palestí del més alt nivell, però sense impacte en la presa de decisions», escriu el periodista Jack Khoury a Haaretz. Arran dels enfrontaments d’aquest cap de setmana, els partits àrabs han sigut testimonis de la implicació més gran del seu electorat en la lluita palestina dels últims anys. Sense capacitat per controlar-los, la joventut palestina acudint en massa a Jerusalem no ha escoltat les advertències dels seus líders polítics. 

Sorprenentment el final de Netanyahu sembla més a prop que mai. Tot i que el primer ministre més longeu de la història d’Israel no marxarà sense batallar. Al costat del líder religiós sionista Betzalel Smotrich i els diputats de la dreta, estan orquestrant una campanya en els mitjans de comunicació acusant Bennett de ser un traïdor de la dreta i dels seus votants. L’objectiu és allunyar Yamina i els seus diputats del govern d’unitat. 

Molt a perdre

Notícies relacionades

«No sé si és possible: l’ambient és positiu però les bretxes no són fàcils de salvar», escrivia Bennett a Facebook divendres passat. Conscient de la dificultat de la tasca a què s’enfronta amb Lapid, també sap que ara ja no pot tirar-se enrere. «Estaria molt sorprès si no s’arriba a formar aquest govern ja que tots tenen molt a perdre si retrocedeixen», reconeix l’exparlamentari Manuel Trajtenberg a aquest diari. «Aquest nou govern ha anunciat que se centrarà en temes econòmics i socials, i hi ha moltes expectatives per això», afegeix. 

Segons una enquesta de l’institut Midgam, el 47% de la ciutadania israeliana recolza aquest canvi de govern amb una coalició de poder compartit entre Bennett i Lapid. Després de quatre eleccions en dos anys, la societat n’està farta: el 76% ha reconegut estar exasperada amb la situació política. Els possibles futurs primer ministres semblen compromesos a deixar-se la pell per resoldre-la. «Estic disposat a arribar lluny i pagar un preu polític personal amb la meva base, sempre que acabi amb un govern», deia Bennett divendres.