Per part dels militars

La missió de l’ONU a Mali confirma la detenció del president interí i el primer ministre

  • La comunitat internacional condemna «enèrgicament l’intent de cop de força» i alerta de les conseqüències

La missió de l’ONU a Mali confirma la detenció del president interí i el primer ministre

HABIB KOUYATE / XINHUA NEWS / CONTACTOPHOTO

3
Es llegeix en minuts
El Periódico

El president interí de Mali, Bah Ndaw, i el seu nou primer ministre, Moctar Ouane, han sigut detinguts aquest dilluns per personal militar, segons ha confirmat la Missió Multidimensional Integrada d’Estabilització de les Nacions Unides a Mali (MINUSMA). «Estem vigilant de prop els esdeveniments i mantenim el nostre compromís de recolzar la transició. Demanem calma i exigim l’alliberament immediat i incondicional del president i el primer ministre. Els qui els retinguin hauran de respondre per les seves accions», ha advertit la missió de l’ONU en un missatge publicat a Twitter. A més, la MINUSMA ha demanat «garantir la integritat dels detinguts». «Estem en estret contacte amb la Comunitat Econòmica d’Estats de l’Àfrica Occidental (CEDEAO) i la Unió Africana (UA) en el marc del comitè de seguiment de la transició, així com amb altres actors internacionals compromesos en el recolzament de la transició actual. Donem suport a aquests esforços», ha afegit la missió de l’ONU.

Precisament al costat de la CEDEAO i l’UA, la MINUSMA ha emès un comunicat conjunt en el qual han condemnat «enèrgicament», al costat de França, els Estats Units, el Regne Unit, Alemanya i la Unió Europea, «l’intent de cop de força que va tenir lloc després de la publicació del decret de nomenament dels membres del Govern». Així mateix, en l’escrit aplaudeixen l’arribada d’una delegació de la CEDEAO aquest dimarts al país, mentre que han fet una crida a tots els actors implicats perquè «col·laborin plenament en els esforços que s’estan realitzant per a la represa immediata del curs normal de la transició». Finalment, també han advertit que «la irreflexiva acció d’avui comporta el risc de debilitar la mobilització de la comunitat internacional en recolzament de Mali».

Ndaw i Ouane haurien sigut traslladats a la base de Kati, on es va forjar el cop d’Estat militar del mes d’agost de l’any passat. Aquestes detencions es produeixen després que aquest mateix dilluns es publiqués el llistat del nou govern de transició: va començar un moviment de tropes inusual a la capital, Bamako, i també a la base de Kati, a uns 15 quilòmetres de la ciutat, segons informa el portal Jeune Afrique. El portal cita fonts del Consell Nacional de Transició (CNT, el Parlament), la MINUSMA i un diplomàtic d’un país de l’Àfrica occidental.

Notícies relacionades

Abans fins i tot de conèixer-se la detenció del president i del primer ministre, l’Ambaixada nord-americana a Bamako ha donat l’alerta. «Estem seguint estretament les informacions d’una activitat militar elevada a Bamako. Segueixin els mitjans locals per a més informació», ha publicat l’Ambaixada a Twitter. Més tard, l’Ambaixada ha publicat una «alerta de seguretat»: «L’Ambaixada dels Estats Units ha rebut informacions d’una activitat militar elevada a Bamako. Recomanem als ciutadans nord-americans evitar desplaçaments no essencials dins de la ciutat i atenció als mitjans de comunicació del país per a més informació».

La notícia ha saltat després de conèixer-se que no figuren entre els ministres del nou govern dos de les figures clau del Consell Nacional per a la Salvació del Poble (CNSP), la junta militar colpista que va encapçalar el cop d’Estat del 18 d’agost de 2020 contra el president Ibrahim Boubacar Keita. Així, el coronel Modibo Koné cedia el seu càrrec de ministre de Seguretat i Protecció Civil al general Souleymane Doucouré, fins aleshores Cap d’Estat Gran de la Força Aèria, mentre que el coronel Sadio Camara deixava el Ministeri de Defensa a mans del general Mamadou Lamine Ballo.

Temes:

Mali