No confirmada per les autoritats

Mor el líder de Boko Haram a Nigèria

  • Abubakar Shekau hauria mort durant els combats del grup terrorista contra Estat Islàmic al nord del país, segons diversos mitjans

Abu-Bakr Shekau (centre), autoproclamat líder del grup islamista Boko Haram, en una imatge difosa el 25 de setembre passat.

Abu-Bakr Shekau (centre), autoproclamat líder del grup islamista Boko Haram, en una imatge difosa el 25 de setembre passat. / AFP

1
Es llegeix en minuts

El líder de Boko Haram, Abubakar Shekau, hauria mort després dels combats registrats durant els últims dies entre el grup i membres d’Estat Islàmic a l’Àfrica Occidental (ISWA) al bosc de Sambisa, un dels bastions de la seva organització a Nigèria, segons han informat diversos mitjans del país africà.

Shekau hauria mort dimecres després que ISWA irrompés al bosc de Sambisa amb camions artillats i aconseguís accedir al conegut com a «triangle de Tombuctú», com ha recollit el portal nigerià ‘HumAngle’, dirigit per Ahmad Salkida, un expert en Boko Haram que en el passat ha tingut accés a informació del grup de primera mà.

Els enfrontaments es van saldar amb la mort d’alguns guardaespatlles de Shekau i integrants de Boko Haram, de manera que el líder del grup es va reunir amb els atacants, que li van ordenar que cedís el poder i que els seus milicians juressin lleialtat a Estat Islàmic.

No obstant, fonts de Boko Haram citades per aquest mitjà han destacat que Shekau, que portava una armilla explosiva, es va suïcidar després de negar-se a aquestes exigències i va matar els presents en la reunió, tot i que de moment no està clar si entre ells hi havia alts càrrecs d’ISWA.

No confirmada per les autoritats

La mort de Shekau no ha sigut confirmada oficialment ni per Nigèria ni per cap dels dos grups implicats en els combats.

Notícies relacionades

Shekau és líder de Boko Haram des de 2009, arran de la mort del fundador del grup, Mohammed Yusuf, i la seva mort ja havia sigut anunciada en diverses ocasions en el passat. Si bé va jurar lleialtat el 2015 al llavors líder d’Estat Islàmic, Abu Bakr al-Baghdadi, va ser apartat del càrrec, motiu de l’escissió del grup i l’aparició d’ISWA.

Si bé els dos grups han protagonitzat enfrontaments esporàdics durant els últims anys, els combats han anat a l’alça durant les últimes setmanes, situació que ‘HumAngle’ atribueix en part a la pressió contra ISWA per part dels bombardejos de l’Exèrcit de Nigèria contra les seves posicions.