Tensió diplomàtica

El Marroc rebutja la posició del Govern espanyol

  • El ministre d’exteriors marroquí critica el «doble llenguatge» de Madrid, les crítiques dels mitjans espanyols i les acusacions de xantatge a Rabat

El Marroc rebutja la posició del Govern espanyol

JOSÉ LUIS ROCA

3
Es llegeix en minuts

El ministre d’Exteriors del Marroc, Naser Bourita, ha rebutjat aquest dijous el que segons el seu parer és un «doble llenguatge» per part del Govern espanyol, denunciant que a certs «entorns» hi ha una visió desfasada respecte al regne a alauita.

A les seves primeres declaracions després de la crida a consultes de l’ambaixadora a Espanya, Bourita ha recalcat que «el Marroc no accepta el doble llenguatge i les posicions per part de Madrid». Segons l’opinió del ministre d’Exteriors marroquí, el Govern espanyol ha «de ser conscient que el Marroc d’avui dia no és el d’ahir» i per tant a «certs entorns a Espanya han d’actualitzar la seva visió» sobre el país veí.

Bourita ha denunciat igualment l’«hostilitat mediàtica» a Espanya contra el Marroc «a base de notícies falses» malgrat que la «veritable font de la crisi», ha dit a l’agència MAP segons recullen altres mitjans, és l’acollida del líder del Front Polisario, Brahim Gali.

«Madrid ha de donar mostra de transparència amb la seva opinió pública», ha defensat, remarcant que «la referència al subdesenvolupament del regne revela vells reflexos» a Espanya tot i que el Marroc registra «taxes de creixement sostingudes malgrat la crisi».

Malestar per la crítica de Robles

Pel que sembla, les paraules de la ministra de Defensa, Margarita Robles, han molestat a Rabat. «No acceptarem xantatges, la integritat d’Espanya no és negociable ni està en joc i utilitzarem tots mitjans necessaris per garantir la integritat territorial i vigilar les fronteres», ha dit contundent Robles en una entrevista a RNE.

«Hem escoltat les paraules agressió, xantatge, el subdesenvolupat a qui li ve la dèria amb la potència europea. Això demostra que en certs entorns Espanya ha d’actualitzar els seus coneixements», ha afirmat una font diplomàtica en declaracions al mitjà Le Desk.

«Continuen mirant al Marroc amb les ulleres del passat, utilitzant una lògica desfasada», ha lamentat, qüestionant el sentit que tindria per al Marroc fer xantatge. «¿Amb quin objectiu?», ha plantejat. «Els últims esdeveniments mostren que és Espanya qui té un complex» mentre que «el Marroc és clar i coherent en la seva actitud», ha reivindicat la font.

Des del Govern s’ha intentat en els últims dies no entrar en una escalada de declaracions, malgrat els successos viscuts dilluns i dimarts a Ceuta, amb l’entrada de més de 8.000 persones migrants –moltes d’elles menors d’edat– davant la passivitat de les forces de seguretat marroquines.

Així, s’ha evitat criticar les autoritats marroquines, atribuint l’entrada massiva a diverses circumstàncies, si bé la ministra d’Exteriors, Arancha González Laya, sí que va traslladar a l’ambaixadora marroquina, Karima Benyaich, el «disgust» del Govern. La diplomàtica va ser convocada a Exteriors dimarts, hores abans que el seu país la cridés a consultes.

Rabat ha deixat clar al llarg del dia que continua sense donar per tancada la crisi a la qual posa nom: Brahim Gali. Així ho ha exposat un alt càrrec diplomàtic al portal le360.ma, considerat com a pròxim al Palau de Mohamed VI.

«La crisi entre el Marroc i Espanya té per nom Brahim Gali i no Ceuta», ha resumit, defensant que Rabat no ha actuat «per emoció, sinó sobre la base de fets tangibles que posen en crua prova l’associació estratègica entre els dos països».

«Continuem sense haver rebut explicació ni justificació d’Espanya», ha insistit aquest alt càrrec, malgrat que ja la setmana passada González Laya va dir que s’havien donat les «explicacions oportunes» al Govern marroquí i s’ha defensat en tot moment que Ghali va ser acollit per raons estrictament humanitàries.

Notícies relacionades

«El parèntesi migratori no és el tema, és un ingredient per recordar la importància del veïnat estratègic entre el Marroc i Espanya», ha puntualitzat l’alt càrrec diplomàtic, remarcant que el regne segueix a l’espera d’una «resposta jurídica» en relació amb Gali, contra el qual hi ha causes pendents davant la Justícia espanyola.

«L’època en què es podia resoldre una crisi amb el Marroc amb copets a l’esquena amistosos és cosa del passat», ha advertit el responsable marroquí. «El Marroc espera d’Espanya actes», ha conclòs.

Temes:

Ceuta Marroc