Crisi sanitària global

Portugal pren la iniciativa en l’inici de la temporada turística

  • El sector de l’hostaleria confia a atraure gran part del mercat estranger, especialment el britànic, després de la incorporació del país en la ‘llista verda’ de Londres

  • Les bones dades epidemiològiques han provocat un augment de les reserves hoteleres i del preu dels vols

3
Es llegeix en minuts
Lucas Font
Lucas Font

Corresponsal.

ver +

Portugal prepara amb optimisme l’inici de la temporada turística. La bona situació epidemiològica, amb una incidència pròxima als 50 casos per cada 100.000 habitants, ha col·locat el país com una de les destinacions més segures d’Europa i li ha permès entrar en la ‘llista verda’ del Regne Unit, que va entrar en vigor aquest dilluns i de la qual s’han quedat fora per ara alguns dels seus principals competidors, com Espanya, Grècia o Turquia. La decisió de Londres ha provocat un augment important de les reserves hoteleres i dels preus dels vols, ja que els ciutadans britànics estaran exempts de realitzar una quarantena al tornar de les vacances. La notícia ha sigut rebuda amb entusiasme pel sector hoteler, que confia a poder recuperar gran part de les pèrdues registrades durant els quatre primers mesos de l’any, en què Portugal ha estat sota un estricte confinament. El president de l’Associació d’Hotels i Emprenedories Turístiques de l’Algarve (AHETA), Elidérico Viegas, destaca l’avantatge amb què parteix Portugal respecte a altres destinacions en l’inici de la temporada. «El fet que competidors directes de Portugal hagin quedat fora de la ‘llista verda’ del Regne Unit ens dona un avantatge competitiu important a la regió de l’Algarve, on un terç de les pernoctacions corresponen al mercat britànic», assegura Viegas.

Augment de les reserves

Notícies relacionades

Augment de les reservesTan sols 24 hores després de l’anunci de Londres, les reserves en destinacions com l’Algarve o Madeira han augmentat un 600%, mentre que en comparació amb el mateix període de la setmana anterior el creixement és d’un 1.300%, segons dades de l’operador turístic Jet2.com. En altres ciutats, com Porto o Lisboa, els hotelers també han notat un increment. «El nombre de reserves està augmentant diàriament, sobretot per al juny i juliol», explica Gonçalo Antunes, director de l’hotel White Lisboa, que sosté que aquestes setmanes d’avantatge beneficiaran el sector turístic portuguès durant tota la temporada, especialment amb els clients d’ofertes no reemborsables. «Hem triplicat el nombre de reserves en una setmana», afirma Antunes a la cafeteria de l’hotel. La delegada a l’Algarve de l’Associació de Directors d’Hotels de Portugal (ADHP), Patricia Correia, també destaca el bon inici de la temporada i assegura que aquest any serà millor que l’anterior per l’obertura primerenca de les fronteres. «L’any passat el corredor aeri amb el Regne Unit va obrir el 17 d’agost, ara la finestra d’oportunitat és molt més gran. Confiem que aquest avantatge es mantingui fins que la situació epidemiològica dels nostres competidors millori», explica Correia, també directora del complex Monte Santo Resort. Correia alerta, no obstant, que moltes empreses «estan fragilitzades pel llarg període de pèrdues» i considera que serà difícil arribar a nivells del 2019, on es van registrar 21 milions de pernoctacions a l’Algarve, el 28,5% de les quals, de ciutadans britànics.

Destinació segura

Destinació seguraTant el Govern com les administracions locals han activat plans per garantir la seguretat en les destinacions vacacionals. La ministra de Presidència lusitana, Mariana Vieira da Silva, va confirmar la setmana passada que es mantindran els aforaments limitats a les platges i que l’ús de la mascareta serà obligatori en tots els accessos, sota risc d’una multa de 100 euros en cas d’incompliment. En el cas de Madeira, el Govern regional va iniciar a finals d’abril la vacunació dels prop de 20.000 treballadors del sector turístic, inclosos en els grups prioritaris, amb l’objectiu de concloure la inoculació a finals d’aquest mateix mes. Aquesta mesura ha sigut reclamada també per les associacions d’hostaleria a l’Algarve, tot i que de moment el Govern no s’hi ha pronunciat. Els representants del sector insisteixen, no obstant, que totes les mesures adoptades fins ara contribueixen a generar confiança en els visitants. «Els hotels i allotjaments de l’Algarve disposen de plans de contingència i manuals de bones pràctiques. De moment no s’ha registrat cap cas d’infecció a cap establiment de la regió», assenyala el president de les associacions d’hostaleria de l’Algarve. Però, malgrat l’optimisme, Viegas alerta de la imprevisibilitat de la pandèmia i demana no baixar la guàrdia. «Hem de posar tots els esforços al nostre abast per millorar encara més els bons indicadors que registrem en aquest moment», conclou.