Repressió a Rússia

Acomiadaments massius de treballadors del metro de Moscou simpatitzants de Navalni

  • Des de finals d’abril, la direcció de l’empresa pressiona nombrosos treballadors perquè acceptin «de mutu acord» l’extinció del contracte

  • La mesura afecta totes les categories professionals, des de maquinistes a porters i podria afectar fins a dos centenars d’empleats

Acomiadaments massius de treballadors del metro de Moscou simpatitzants de Navalni
2
Es llegeix en minuts
Marc Marginedas
Marc Marginedas

Periodista

Especialista en països de l'antiga Unió soviètica i el món àrab-islàmic.

ver +

El sindicat independent del metro de Moscou ha denunciat en els últims dies una onada d’acomiadaments fulminants de desenes de treballadors sense raó o motiu aparent. En tots els casos les destitucions han seguit un patró idèntic i han afectat totes les categories professionals, des de maquinistes a vigilants. Els afectats consideren que la mesura constitueix una represàlia per haver expressat simpatia cap al moviment de l’opositor empresonat Aleksei Navalni o haver mostrat interès a acudir a les convocatòries del bloguer empresonat contra la corrupció.

«En tots els casos, el procediment ha sigut el mateix: han sigut convocats pel seu cap, i se’ls ha comunicat l’extinció del contracte de mutu acord; aquells que no ho han acceptat, han sigut acomiadats al·legant absència no justificada», afirma a través del telèfon Nikolai Gostev, president del comitè sindical. Tot i que la seva organització no s’atreveix a donar un nombre exacte de treballadors damnificats, mitjans com TV Dozhd han aventurat que la xifra real podria acostar-se als dos centenars.

«És un procediment que no respecta la llei; a la gent se li està obligant a fer coses que no vol fer, se li està fent xantatge; alguns empleats que estaven de baixa o de vacances, s’han assabentat de la notícia a través d’internet», diu. Segons sosté el responsable sindical, la majoria dels que s’han resistit a l’acomiadament són «maquinistes», mentre que molts dels «porters, vigilants d’escala mecànica, electricistes o instructors de maquinista» expulsats finalment s’han acollit a l’acabament de contracte de comú acord. Malgrat que existia l’esperança que la difusió de la notícia pels mitjans de comunicació independents acabés frenant els acomiadaments, aquests s’han continuat produint: «Avui mateix hi ha hagut casos», afirma Gostev.

Canalitzar les demandes

El sindicat està canalitzant totes les demandes cap als òrgans competents de l’Estat. En alguns casos en què ni tan sols se li ha entregat l’historial d’ocupació a l’empleat, l’organització plantejarà recursos davant la fiscalia. La direcció sindical té la intenció d’organitzar actes i convocar assemblees per fer soroll i donar publicitat a les seves protestes, tot i que de moment descarta convocar una aturada laboral. «A Rússia, la vaga és l’últim recurs», afirma el líder sindical.

Notícies relacionades

La repressió en les empreses estatals de treballadors de simpaties alienes al Govern té un precedent aquest estiu a Bielorússia. Després de les eleccions parlamentàries, qualificades de «fraudulentes» per l’oposició, molts dels empleats que es van declarar en vaga en solidaritat amb l’oposició van ser acomiadats amb arguments similars, com baixes laborals injustificades.

Paradoxalment, el mateix moviment de Navalni podria haver facilitat, sense voler, la identificació dels seus seguidors. La direcció en l’exili, encapçalada per Leónid Volkov, va instaurar a finals d’hivern, sota l’epígraf de ‘Llibertat per a Navalni’, un registre de ciutadans disposats a acudir a l’última manifestació opositora, que finalment va tenir lloc el 21 d’abril. El demandant havia d’especificar una adreça electrònica per rebre el registre. La pàgina web en qüestió va ser piratejada, ien els dies previs a l’última manifestació de protesta, alguns inscrits van rebre correus amenaçadors dirigits a l’adreça que havien inclòs en el registre.