«Racisme flagrant»

AI denuncia que Moçambic va prioritzar l’evacuació de ciutadans blancs en un atac gihadista

  • Les forces de seguretat haurien ajudat estrangers blancs i fins i tot gossos abans que personal local negre

AI denuncia que Moçambic va prioritzar l’evacuació de ciutadans blancs en un atac gihadista
1
Es llegeix en minuts

Els residents blancs a la ciutat de Palma a Moçambic, atacada el mes de març per gihadistes, van ser evacuats amb prioritat per davant d’habitants negres, va denunciar Amnistia Internacional dijous, a partir de testimonis.

Unes 200 persones s’havien refugiat en un hotel de la ciutat, situada al nord de Moçambic, quan creixia l’ofensiva gihadista, a finals de març. Palma es troba molt a prop d’un gran projecte d’extracció de gas de la companyia francesa Total, en el qual treballava molt personal estranger.

Un equip de seguretat privada sud-africà, Dyck Advisory Groupe (DAG), que recolzava l’exèrcit moçambiquès, va evacuar el 24 de març una vintena de persones de l’hotel, entre elles blancs i un reduït grup de personal negre «important», va explicar l’informe.

Fins i tot dos gossos van passar per davant de la resta del personal local refugiat a l’hotel, sempre segons aquests testimonis. Amnistia Internacional va denunciar un cas de «racisme flagrant».

L’exèrcit ho nega

Notícies relacionades

«És absolutament inexacte» va replicar el patró del DAG, Lionel Dyck, a l’AFP. El setge de l’hotel Amarula va durar més de 48 hores. Durant l’assalt a Palma dels gihadistes van morir una desena de persones. Els agents de DAG i el gerent de l’hotel «van donar prioritat a la seguretat dels blancs», segons el comunicat d’AI.

Els que no van poder ser evacuats en helicòpter van sortir de l’hotel en un comboi que va ser «atacat» pels gihadistes, segons el testimoni d’onze supervivents. Dotze cossos decapitats van ser trobats a prop de l’hotel, van informar a principis d’abril fonts coincidents.