Serveis d’atenció col·lapsats

Lampedusa, desbordada per l’arribada de més de 2.000 migrants en 24 hores

  • Una nau i un ferri de passatgers es troben ja a prop de Lampedusa per allotjar la majoria dels arribats perquè facin la quarantena obligatòria per la Covid-19

Lampedusa, desbordada per l’arribada de més de 2.000 migrants en 24 hores
2
Es llegeix en minuts
Rossend Domènech
Rossend Domènech

Corresponsal a Roma

ver +

A l’illa italiana de Lampedusa, més a prop de Tunis que de Sicília, i al ministeri de l’Interior de Roma es mira al cel, esperant una mica de mala mar per als pròxims dies que afavoreixi una treva provisional de desembarcaments de migrants. Entre diumenge i aquest dilluns, en poc més de 24 hores han arribat un total de 20 pasteres, barcasses i fins i tot «golondrinas» de dos pisos, desembarcant 2.128 persones, la majoria procedents de Tunis i de la Costa d’Ivori.

A aquests s’afegeixen cinc barcasses amb 419 persones a bord, que estan a alta mar i avariades sense gasolina, aigua ni menjar, en aigües territorials de Malta mentre les autoritats ni tan sols agafen el telèfon d’’Alarm Phone’ des de diumenge. A les massives sortides des de Líbia i Tunis gràcies a la bonança del mar, cal sumar els 291 immigrants la pastera dels quals va sotsobrar poc després de salpar des de Líbia: van ser salvats per uns pescadors i la Guàrdia Costanera de Trípoli els va tornar als «centres de detenció contra la immigració clandestina».

Quarantenes obligatòries

Una nau i un ferri de passatgers es troben ja a prop de Lampedusa per allotjar la majoria dels arribats perquè facin la quarantena obligatòria per la Covid-19, mentre que d’altres estan sent traslladats a Porto Empedocle, a l’illa de Sicília. El centre d’acolliment de la petita illa té capacitat per a 250 persones, tot i que en aquest moment n’allotja prop de 1.000. «Si en un dia n’arriben mil, resistim» explica Totò Martello, alcalde d’aquest fragment de terra italiana perdut al mig del mar, tot i que es pregunta «¿què passarà si n’arriben 3.000 o 4.000?».

Per impedir en la mesura possible que es produeixi una emergència pitjor, a més de mirar a cel, a Roma miren a Europa. En els pròxims dies Luciana Lamorgese, titular d’Interior, tornarà a viatjar a Tunis juntament amb el comissari europeu Ylva Johansson per acordar repatriacions, a canvi de diners, mentre que durant el cap de setmana ha mantingut contactes amb els seus homòlegs de França i Alemanya. Des de Presidència, aposten per reprendre l’anomenat tractat de Malta (2019), pel qual es van acordar reubicacions europees gairebé automàtiques per a les persones arribades de manera irregular des del nord de l’Àfrica, un pacte que no es compleix.

Notícies relacionades

L’extrema dreta reclama «un bloqueig naval», que segons l’alcalde de Lampedusa «és inadmissible». El líder de la Lliga, Matteo Salvini, amb un to més moderat de l’habitual, ha afirmat que «2.128 arribades en 24 hores no són compatibles amb un país que vol tornar a posar-se en marxa» enmig de la pandèmia. Per part seva, el govern de Mario Draghi, està constituint un «centre únic de comandament» per gestionar la situació d’emergència: des del gener han desembarcat a Itàlia 12.894 persones, tres vegades més que en el mateix període del 2020, segons l’ONU. D’ells, 1.373 són menors, mentre que en tot els 2020 en van ser 4.687. Des de principis d’any, han mort en la travessia 500 persones identificades, segons l’Organització Internacional per a les Migracions (OIM), i tantes altres de les quals es desconeixen les identitats i la xifra total.