Escalada de tensió

Israel ajorna la vista sobre el desallotjament de famílies palestines a Jerusalem

  • La reclamació de propietat dels colons jueus ha provocat lluites i protestes al carrer per part dels palestins.

  • El tribunal suprem ha de decidir sobre el tema i ha ajornat la vista decisiva que s’ha de celebrar abans de trenta dies.

Israel ajorna la vista sobre el desallotjament de famílies palestines a Jerusalem
2
Es llegeix en minuts

El Tribunal Suprem d’Israel ha ajornat avui una audiència clau que s’havia de celebrar demà, dilluns, per decidir sobre el desallotjament de quatre famílies palestines en favor de colons jueus en un barri del Jerusalem Est ocupat, un dels factors que els últims dies ha generat una nova escalada de tensió a la ciutat

La justícia va anunciar l’ajornament en un comunicat en què va concretar que fixarà una altra data perquè l’audiència tingui lloc «dins un període d’uns trenta dies», després d’una petició del fiscal general, Avijai Mandelblit

Segons l’emissora pública Kan, les autoritats van demanar a la fiscalia que considerés intervenir en el cas per presentar la posició de l’Estat, tot i que aquest no és una les parts implicades en el litigi judicial. Després d’haver recorregut a tots els òrgans judicials inferiors, el possible desallotjament de quatre famílies palestines del barri de Seikh Jarrah, a la zona oriental de Jerusalem, queda pendent d’una decisió final del Suprem, que s’ha de pronunciar sobre això en última instància. 

Reclamació històrica

L’expulsió de les famílies va ser sol·licitada per entitats colones jueves, que reclamen la propietat de les vivendes des d’abans de 1948, quan es va fundar l’Estat d’Israel. Aquesta qüestió ha sigut un dels principals motius que les últimes dues nits ha derivat en forts xocs violents entre la policia israeliana i manifestants palestins a la ciutat santa. 

Els disturbis van deixar un saldo de més de 300 ferits entre divendres i dissabte, quan es van registrar enfrontaments a l’Esplanada de les Mesquites, la Ciutat Vella i els voltants. 

Al seu torn, tot això arriba després d’una setmana de tensió ja existent a Seikh Jarrah, on hi ha hagut protestes palestines diàriament a favor de les famílies en risc de desallotjament, cosa que ha acabat amb detencions, ferits i xocs amb colons i policies. Davant la situació, el primer ministre israelià en funcions, Benjamín Netanyahu, ha assegurat avui que «no permetrà protestes violentes» a Jerusalem. 

«Imposarem la llei i l’ordre de manera ferma però responsable i continuarem salvaguardant la llibertat de culte per a totes les religions, però no permetrem protestes violentes», va dir Netanyahu durant la reunió setmanal del Gabinet de ministres. 

Fortes protestes

Notícies relacionades

La tensió actual –que va tenir alts i baixos i es va tornar a agreujar els últims dies– es remunta a l’inici del mes sagrat musulmà del Ramadà. Fa gairebé un mes, la decisió de les autoritats israelianes de bloquejar la Porta de Damasc, principal accés a la Ciutat Vella, va generar una forta oposició dels palestins, que es van enfrontar durant diversos dies seguits amb les forces de seguretat israelianes. 

Segons analistes i mitjans locals, els disturbis recents a Jerusalem –en què participen en gran manera joves palestins– són els més greus dels últims anys.