Delicte informàtic
Un atac cibernètic paralitza la xarxa d’oleoductes més gran dels Estats Units
Delinqüents informàtics demanen un rescat per desbloquejar els ordinadors de la companyia, que transporta el 45% del combustible que va al sud i a l’est del país
Los ciberataques aumentan a medida que lo hacen los desarrollos tecnológicos /
Un atac cibernètic amenaça d’assecar la distribució de combustible en una part dels Estats Units. Aquest divendres, la principal xarxa d’oleoductes del país, Colonial Pipeline, va anunciar la desconnexió del seu sistema i la paralització de totes les seves operacions després de ser víctima d’un greu delicte informàtic.
Un grup desconegut de pirates informàtics hauria llançat un atac ‘programari segrestador’ contra la companyia, una infiltració per bloquejar l’accés als seus ordinadors i demanar diners a canvi d’alliberar-los. Colonial gestiona una xarxa d’oleoductes de 8.850 quilòmetres per on flueix fins a un 45% del combustible que després es transporta a les grans ciutats del sud i de l’est del país, xifra que la converteix en una infraestructura indispensable.
Aquest segrest informàtic és un dels fets públics més grans als EUA. El ‘New York Times’ va informar que era poc probable que la paralització del servei de la companyia afectés els consumidors, ja que la major part del combustible que transporta va a parar als tancs d’emmagatzemament.
Preocupació nacional pel seu impacte
Colonial Pipeline va assegurar que havia contractat una «empresa líder en ciberseguretat» per investigar l’ocorregut i restablir el seu servei. El Govern dels EUA s’ha implicat en l’atac i les seves agències de ciberseguretat estan intentant resoldre el problema.
Tot i que no se n’ha revelat l’autoria, diversos experts apunten que darrere de l’atac hi podria haver ‘DarkSide’, un grup de ciberdelinqüents assentat a l’est d’Europa. També es desconeix la xifra que exigeixen per al rescat i quant temps estaran tancats els oleoductes.
Notícies relacionadesAquest últim punt és clau. Colonial Pipeline transporta al dia fins a 2,5 milions de barrils de gasolina, dièsel i combustible d’aviació des del golf de Mèxic l’est nord-americà. Diversos legisladors han mostrat la seva preocupació perquè aquest atac contra el sistema informàtic que gestiona la xarxa d’oleoductes causi variacions en el preu del combustible. Tot i que de moment el valor de la gasolina i el dièsel ha crescut un 1% als mercats de futurs, es tem que, si la interrupció s’allarga diversos dies, l’impacte també augmenti.
La pandèmia de la Covid-19 ha accelerat la digitalització de múltiples sectors econòmics, cosa que ha obert la porta a noves vulnerabilitats. Els delinqüents informàtics han aprofitat la falta de coneixement dels usuaris i les mancances en ciberseguretat de les empreses per robar les seves dades i exigir a canvi grans quantitats de diners. Amb infraestructures clau a gran escala com els oleoductes afectats, els atacs cibernètics poden posar en perill un país.
- Sant Joan de Déu qüestiona que els instituts comencin classe a les vuit
- Un Madrid indolent pateix una patacada sense excuses a Lilla
- L’edifici pioner del 22@ es converteix en hospital
- Política social El Govern utilitza 31 milions de l’excedent de tresoreria per a vivenda social
- Estrena cinematogràfica ‘La virgen roja’ o la dona perfecta