Violència racial als EUA

Derek Chauvin, l’exagent que va matar Floyd, demana un altre judici

  • L’advocat de l’exagent insisteix a responsabilitzar la malaltia cardíaca de la víctima i el seu consum de drogues

zentauroepp53575669 editors note  graphic content    files  in this file still i200529195405

zentauroepp53575669 editors note graphic content files in this file still i200529195405 / DARNELLA FRAZIER

1
Es llegeix en minuts
El Periódico

Derek Chauvin, l’expolicia que va assassinar George Floyd el maig de l’any passat, va presentar aquest dimarts una moció per sol·licitar un nou judici d’aquest cas, després que ja va ser condemnat de tres càrrecs per la mort de l’afroamericà el 20 d’abril. La moció, interposada per l’advocat defensor Eric Nelson en un tribunal de Minneapolis (Minnesota, EUA), argumenta que durant el judici contra Chauvin hi va haver un «abús de discreció que va privar l’acusat d’un judici just, mala conducta del fiscal i del jurat, errors de dret en el judici i un veredicte contrari a la llei». «La publicitat aquí era tan penetrant i tan perjudicial abans i durant aquest judici que equivalia a un defecte estructural en el procés», va escriure Nelson. Segons el lletrat, els fiscals van cometre faltes de conducta, com «menysprear la defensa, donar fe de manera inapropiada i no preparar adequadament els seus testimonis».

Chauvin, de 45 anys, va ser declarat culpable d’assassinat involuntari en segon grau, penat amb fins a 40 anys de presó; assassinat en tercer grau, amb una condemna màxima de 25 anys, i homicidi involuntari en segon grau, que porta fins a 10 anys de privació de llibertat i una multa econòmica de 20.000 dòlars.

Notícies relacionades

L’exagent va ser gravat en vídeo agenollat durant més de 9 minuts sobre el coll de Floyd, que estava emmanillat i immobilitzat de cap per avall a terra i suplicava: «No puc respirar». Durant el judici, Nelson va assegurar al jurat que Chauvin «no va utilitzar força il·legal a propòsit». «Això no va ser una estrangulació», va dir, i va justificar les accions de Chauvin i els altres policies que van mantenir Floyd a terra. Segons Nelson, la malaltia cardíaca de Floyd i el seu consum de drogues van ser factors decisius: «Estan mirant de convèncer-los que la malaltia cardíaca del senyor Floyd no va tenir-hi cap paper [...] No estic suggerint que això va ser una mort per sobredosi [...], però és absurd dir que això no va incidir-hi».

La sentència contra Chauvin s’anunciarà el 16 de juny, segons una notificació del tribunal del comtat de Hennepin (Minnesota), on va ser jutjat Chauvin.