Evolució de la pandèmia

França inicia amb cansament el seu tercer desconfinament

  • Des d’aquest dilluns, els francesos es poden desplaçar sense límit de distància durant el dia

  • En aquesta primera fase gradual continua vigent el toc de queda entre les 19.00 h i les 6.00 h del matí

FILE PHOTO  A view shows the deserted Champs Elysees avenue leading up to the Arc de Triomphe in Paris during a nationwide curfew  from 8 p m  to 6 a m   due to restrictions against the spread of the coronavirus disease (COVID-19) in France  December 15  2020  REUTERS Gonzalo Fuentes File Photo

FILE PHOTO A view shows the deserted Champs Elysees avenue leading up to the Arc de Triomphe in Paris during a nationwide curfew from 8 p m to 6 a m due to restrictions against the spread of the coronavirus disease (COVID-19) in France December 15 2020 REUTERS Gonzalo Fuentes File Photo / GONZALO FUENTES

2
Es llegeix en minuts
Irene Casado Sánchez
Irene Casado Sánchez

Periodista

ver +

Un radi de 10 quilòmetres entorn del domicili. Durant les últimes quatre setmanes, els francesos han limitat els seus desplaçaments, tret de motiu imperiós, a aquest restringit cercle per frenar la tercera onada de coronavirus. Aquest dilluns, primera jornada del desconfinament gradual decretat per Emmanuel Macron, els ciutadans van recuperar la seva llibertat, almenys la de circular lliurement durant el dia.

«És un pas positiu, tot avançament per petit que sigui és una bona notícia», reflexiona l’Alexandra, estudiant d’Història, mentre revisa un paquet de fotografies a prop del canal Saint-Martin. «Però, el toc de queda continua sent un enuig, haver d’estar a casa a les 7 de la tarda és absurd –continua la jove parisenca–, tinc la sort de tenir horaris flexibles per poder anar al supermercat, però per a molts treballadors és impossible sortir a prendre l’aire i fer la compra abans de la seva entrada en vigor, és allà on necessitem un canvi».

Massa dates i horaris

En aquesta primera fase de «tornada a la normalitat», els límits als desplaçaments desapareixen, però només fins a les 7 de la tarda, quan tots els francesos estan obligats a tornar a casa. La norma serà modificada en la segona etapa, el 19 de maig, quan l’horari del toc de queda es retardarà a les 9 del vespre, fins al 9 de juny, quan passarà a les 23. 00 h. «Amb tantes dates i horaris aviat no sabrem ni on som», diu fent broma cansada l’Alexandra.

Ni entusiasme, ni joia, aquest dilluns plomís els carrers de París emanen un cert cansament. «Per a mi, aquesta primera fase no canvia res –resumeix el Cédric, apassionat del ciclisme mentre sosté la seva bicicleta. Estic desitjant sortir de casa sense horaris i deixar de teletreballar, perquè continua sent la norma... Tot i que, sí que és un alleujament poder viatjar a altres regions», reconeix.

«¡No en tenia ni idea!»

Per als que no han respectat al peu de la lletra aquest tercer confinament, l’aixecament de les restriccions té poca importància. «Ni tan sols sabia que avui començava el desconfinament... ¡No en tenia ni idea! No l’he respectat, ni tampoc acato el toc de queda», diu el Cristian, treballador en una botiga de moda.

Notícies relacionades

Aquells que violen les restriccions sanitàries s’enfronten a una multa de 135 euros, un import que pot ascendir fins als 3.750 euros en cas de reincidir. «Coneixem les multes, però sabem que no hi ha controls, no m’he n’he trobat ni un en les últimes setmanes», assegura la Carolina, assistent en una empresa de disseny, mentre degusta un plat de 'noodles servits en una petita capsa de cartró. «És possible trencar certes normes, però davant d’altres no podem fer res... No trobem a faltar desplaçar-nos, però sí asseure’ns en una terrassa durant el nostre descans», sospira fent una mirada al seu improvisat dinar, «¡ah! i poder anar al cine, als museus...». 

Per a tot això, encara haurà de fer prova de paciència, un últim esforç que sembla minúscul davant els llargs mesos sense oci ni cultura: el pròxim 19 de maig, les terrasses, els comerços no essencials, els teatres, els cines i els museus reobriran les seves portes. Una data, aquesta vegada sí, en la qual els francesos estaran més contents que unes pasqües.