Crisi fronterera

Biden inicia el reagrupament de les famílies separades per Trump a la frontera

  • L’Administració facilitarà aquesta setmana el retrobament de quatre infants separats dels seus pares per les polítiques de «tolerància zero»

  • Més d’un miler d’infants esperen el seu torn des del 2018 per reunir-se amb els seus familiars expulsats dels EUA

190618 separacionfrontera1 16-9 ep

190618 separacionfrontera1 16-9 ep

2
Es llegeix en minuts
Ricardo Mir de Francia
Ricardo Mir de Francia

Periodista

ver +

L’Administració de Joe Biden començarà a revertir aquesta setmana la més cruel i discutida de les polítiques aplicades per Donald Trump a la frontera amb Mèxic, la separació de famílies immigrants, unes mesures que l’Acadèmia Americana de Pediatres va descriure al seu dia com a «abús infantil», mentre que Metges pels Drets Humans les va equiparar amb la «tortura». El nou Govern nord-americà facilitarà el retrobament de quatre infants que van ser arrencats dels seus pares a la frontera a finals del 2017, un d’ells, quan tenia només tres anys. L’anunci és només una gota a l’oceà perquè, com reconeixen fonts oficials, queden encara més d’un miler de famílies per reagrupar de les 5.500 que el republicà va separar amb les seves polítiques de «tolerància zero». 

Aquelles imatges d’infants engabiats als centres de detenció de la Patrulla Fronterera, visiblement traumatitzats després de ser apartats dels seus pares, van escandalitzar el món. Les organitzacions de drets humans van demandar el Govern i van aconseguir que els tribunals frenessin la política de separació familiar a la frontera. Una política molt criticada per Biden, que la va descriure com a «criminal» sent encara candidat, i es va comprometre a reunir els menors amb els seus pares si arribava a la Casa Blanca. «Avui és només el principi», ha dit el secretari de Seguretat Interior (DHS), Alejandro Mayorkas. «Hem començat a reunir el primer grup de famílies, però d’altres el seguiran, mentre reconeixem la importància d’aportar a aquestes famílies l’estabilitat i els recursos que necessiten per curar-se».  

El procés de reunificació és complicat perquè els pares dels infants van ser deportats, mentre els seus fills es quedaven als EUA sota la tutela d’altres parents o pròxims a la família. La Casa Blanca ha creat un equip encarregat exclusivament de contactar amb els pares, a qui es concedirà un salconduit per raons humanitàries per retornar al país mentre s’estudien fórmules per poder eventualment regularitzar la seva situació. Molts pensen, no obstant, que l’Administració no està actuant amb prou celeritat. Els pares de més de 300 infants encara no han sigut contactats, en part, perquè els seus predecessors republicans van ocultar els noms i altres informacions necessàries per localitzar els familiars dels infants. 

Crítiques a l’Administració

Notícies relacionades

«Tot i que Mayorkas intenti fer creure el contrari, el DHS no ha fet res per facilitar la tornada i la reunificació dels pares aquesta setmana. L’únic que ha fet és deixar-los entrar», ha dit una de les advocades d’Al Otro Lado, una organització de drets dels immigrants que diu haver negociat la tornada dels familiars dels nens i fins i tot pagat pels seus bitllets d’avió. Dels quatre infants només s’ha revelat que un és originari d’Hondures i un altre de Mèxic. 

La situació que es viu a la frontera, on s’han multiplicat les entrades irregulars, és un dels fronts que té oberts la nova Administració. Biden ha mantingut part de les polítiques de mà dura de Trump, com la normativa que autoritza les expulsions en calent per motius relacionats amb la pandèmia de coronavirus. Des que va començar la seva presidència 240.000 immigrants han sigut expulsats del país invocant aquesta normativa extraordinària. Molts d’ells malviuen a les ciutats mexicanes pròximes a la frontera.