Allau a Meron

¿Què és el Lag Baomer, la festa jueva de la tragèdia a Israel?

  • La festivitat es viu amb alegria, els fidels fan excursions i juguen a jocs tradicionals

  • Es tracta del dia l’amor i el respecte al proïsme

1
Es llegeix en minuts
Andrea López-Tomàs

El Lag Baomer és una celebració jueva que commemora la data de la mort del rabí Ximon bar Yohaï, un talmudista del segle II. El rabí Ximon va ser el primer a ensenyar de forma pública la dimensió espiritual de la Torà, coneguda com Càbales. A més, també se li atribueix l’escriptura del Zohar, obra central del misticisme jueu. Abans de morir, el rabí Ximon va demanar als seus seguidors que el dia de la seva mort fos celebrat com un dia d’alegria –en la cultura jueva l’últim dia de la vida d’una persona santa marca la data en què aquest arriba a la perfecció–. Aquesta alegria segueix sent celebrada segles després, els jueus viuen aquest dia amb excursions o jocs tradicionals. Una de les activitats principals que realitzen és una peregrinació a la suposada tomba del rabí Ximon a Meron, al nord del país.

Notícies relacionades

A més de la mort del sant, els creients jueus també commemoren el final d’una demolidora pandèmia entre els alumnes d’una escola talmúdica de l’època. La pandèmia es va produir entre la pasqua jueva i el Xavuot, entre els deixebles del rabí Akiva, que no es respectaven entre ells. Durant les setmanes que passen entre una festa i una altra es viu en un període de dol i tristesa, que culminen amb el final de la plaga, quan arriba la festa i l’alegria. Aquest dia se celebra també com el dia de l’amor i respecte al proïsme per als jueus.

Tot i que el 2020 no va poder celebrar-se per culpa de la pandèmia, els organitzadors van estimar que al voltant de 250.000 persones havien acudit a la peregrinació el 2019. Aquest any, com ja van fer els alumnes del rabí Akiva, els jueus celebraven el final de la pandèmia, ja que ha sigut la primera celebració religiosa que han pogut tenir. Tot i que les autoritats havien permès la participació de 10.000 assistents, els organitzadors calculen que al voltant de 30.000 fidels es van reunir a Meron.

Temes:

Israel Jueus