Crisi al Regne Unit

La ministra principal per a Irlanda del Nord anuncia la seva dimissió

  • Arlene Foster deixarà el càrrec el mes de juny després de rebre crítiques dels membres de la seva força política, el Partit Unionista Democràtic

  • Els crítics li retreuen haver confiat en les promeses fetes per Boris Johnson sobre la frontera de les dues Irlandes després del Brexit

La ministra principal per a Irlanda del Nord anuncia la seva dimissió
1
Es llegeix en minuts
Begoña Arce
Begoña Arce

Periodista

ver +

Arlene Foster cessarà a finals de maig com a líder del Partit Unionista Democràtic (DUP) i un mes més tard com a ministra principal d’Irlanda del Nord, càrrecs que ostenta des del 2015. Foster va donar a conèixer la seva decisió 24 hores després que comencés a circular una carta retirant-li la confiança i demanant la seva marxa. La petició hauria sigut firmada pel que sembla per la majoria dels representants del partit, tant al Parlament de Westminster com a l’Assemblea de Stormont, cosa que feia inevitable la seva sortida.

Els seus culpen Foster d’haver sigut massa confiada al creure el primer ministre Boris Johnson quan li va assegurar que no hi hauria una frontera entre Irlanda del Nord i la Gran Bretanya a conseqüència del Brexit. La realitat ara és que la frontera existeix i està creant abundants problemes, inclosos incidents violents en les últimes setmanes.

Notícies relacionades

A un any de les eleccions al Parlament autonòmic, el DUP tem que el Brexit els passi factura a les urnes, davant el descontentament general a la comunitat unionista, que se sent traïda. La manera com Foster ha manejat el protocol ha sigut criticada pels partidaris de la línia dura en el seu partit, exigint tàctiques més contundents. Durant el seu mandat, també, les lluites amb el Sinn Féin van provocar que el govern compartit amb els republicans estigués suspès durant tres anys.

Misogínia

Foster ha sigut la primera dona a dirigir Irlanda del Nord, envoltada d’elements masculins poc acostumats a la presència femenina en el poder. En el comunicat anunciant la seva renúncia diu «comprendre les crítiques misògines que les dones que són figures públiques han d’encaixar i desgraciadament és el mateix per a totes les dones en la vida pública. Vull animar-vos a seguir i no deixar que els linxadors us tombin».