Actiu al juny

Consell d’Europa: el certificat de vacunació pot ser discriminatori

  • La Comissió Europea va aprovar el certificat de vacunació amb la intenció de tenir-lo llest el juny per promoure els viatges durant les vacances d’estiu

Consell d’Europa: el certificat de vacunació pot ser discriminatori
1
Es llegeix en minuts

El certificat de vacunació que prepara la Unió Europea pot ser discriminatori entre els qui han rebut el fàrmac contra la Covid-19 i els qui no ho han fet, si els primers tenen accés a certs serveis i no els segons, ha advertit avui la secretària general del Consell d’Europa, Marija Pejcinovic Buric.

«Quan es tracta dels certificats de vacunació o passaports, és comprensible que la gent busqui la manera de viure la seva vida de manera més normal, però les diferències injustificades en el tractament de les persones basades en el seu estatus sanitari pot comportar discriminació», va dir Pejcinovic Buric durant un seminari organitzat pel Centre Europeu d’Estudis Polítics (CEPS). «¿Poden els governs estendre certificats de vacunació que permeten creuar fronteres específiques només als que han sigut inoculats?», es va preguntar retòricament la secretària general del Consell d’Europa, l’organització creada el 1949, després de la Segona Guerra Mundial, per promoure la pau i la democràcia al continent.

«¿I poden (els governs) establir certificats de vacunació que permetin als qui han rebut la vacuna accés a certs espais (...) com restaurants, cines o esdeveniments esportius?», va continuar, en un seminari per analitzar l’impacte de la pandèmia en la protecció dels drets humans. Segons la seva opinió, es tracta d’«un equilibri complex i delicat» d’assolir, d’un «debat viu» en el qual, en última instància, els temes relacionats amb la Covid-19 podrien acabar davant el Tribunal Europeu de Drets Humans.

Incentiu per viatjar

La Comissió Europea va aprovar el certificat de vacunació amb la intenció de tenir-lo llest el juny per promoure els viatges durant les vacances d’estiu.

El Parlament Europeu, que votarà aquest dimecres la seva postura sobre el certificat, vol que el document eximeixi els qui s’han vacunat de l’obligació de guardar quarantenes, així com que les proves PCR que s’hauran de fer els qui no hagin rebut el fàrmac siguin gratuïtes.

Notícies relacionades

No obstant, el Consell de la UE –que representa els governs– vol que el document no sigui un passaport que permeti la lliure circulació a l’espai Schengen i que els països puguin imposar quarantenes si ho creuen necessari a totes les persones que entrin al seu territori, independentment de si s’han vacunat o no.

Les dues institucions hauran de trobar un compromís perquè el certificat de vacunació entri en vigor.

Temes:

Coronavirus