Crisi sanitària global

Itàlia accelera la reobertura i posa en marxa una desescalada gradual

  • A partir d’avui poden obrir cines, teatres, bars i restaurants

  • El comitè científic del Govern estima la mesura precipitada

Itàlia accelera la reobertura i posa en marxa una desescalada gradual
2
Es llegeix en minuts
Rossend Domènech
Rossend Domènech

Corresponsal a Roma

ver +

La Roberta obre les portes del cine Beltrade a la via Oxilia, a Milà. Encén els llums i els primers espectadors amb mascareta ja estan fent cua per entrar. Ho podran fer només 70 persones, per allò de mantenir les distàncies. Projecten ‘Caro Diari’ de Nanni Moretti tot el dia. Aplaudeixen al final de la projecció i el que havia sigut normal es torna novetat. Després d’un any, Itàlia comença a obrir aquest dilluns de forma gradual les portes a la vida social, amb algunes restriccions. La reobertura s’ha posat en marxa malgrat l’opinió del comitè científic del Govern, que considera pocs els 18 milions de vacunats, 5,2 milions amb dues dosis.

Obren cines, teatres, botigues, sales de concerts, museus, bars, restaurants, piscines i es permet fer tot tipus d’esports a l’aire lliure. També s’ha donat llum verda perquè es reprengui el curs presencial a les escoles de tot «ordre i grau», com diu l’ordenança. Encara hauran d’esperar les piscines cobertes i les discoteques. També les residències d’avis que, mlgrat estar tots vacunats, no es poden fer visites ja que les direccions dels centres i de forma incomprensiblement no les han organitzat.

14 de les 21 regions han passat a color groc i l’«obertura» s’ha tornat un esdeveniment nacional. Es parla, s’escriu i es comenta des de fa setmanes. Eminents psicòlegs, psiquiatres i sociòlegs elucubraven sobre les conseqüències del tancament. El Ministeri d’Interior ha brindat les xifres de feminicidis, únic delicte en augment durant els confinaments juntament amb les agressions col·lectives en mans de menors.

Els escolars es preparaven des de fa dies i els adults treien foc pels queixals. Diumenge, com un pop de milions de tentacles, els italians van envair les zones clàssiques de la moguda. Els romans també van sortir al carrer abans d’hora.

Cadireslluents

A partir d’ara les terrasses queden obertes per al cafè i els dinars. Aquest matí, les taules i cadires lluents, com noves, han reaparegut a les terrasses del Panteó i Navona. La plaça del Vaticà s’ha tornat a poblar. Al gran centre barroc romà –el més gran d’Europa– han aparegut uns cinc o sis grups, no més, de turistes amb guia, mascaretes i distanciats.

L’associació d’hotelers ha registrat les primeres reserves. Itàlia s’ha obert als nord-americans vacunats. La companyia d’aviació Alitalia viatja a Nova York amb proves anti-Covid als aeroports. Els trens de la Península fan els tests a les andanes. S’ha aprovat un «certificat verd» (vacunats, covid-19 superat, PCR o antigen negatiu) per desplaçar-se lliurement pel país, però ningú sap on recollir-lo.

Notícies relacionades

 Es manté el toc de queda a les deu del vespre, sense temps per sortir a sopar. «Esperem que ara la gent vingui», diu l’Arturo, a la porta d’un restaurant a prop de Piazza del Popolo de Roma, davantal impecable i tovalló al braç. El 22 de maig el Govern decidirà si obrir més o tornar a tancar.

 

Temes:

Itàlia