Xocs entre palestins i israelians

Els disturbis de Jerusalem s’estenen a Gaza

  • Les milícies de Hamas han llançat en les últimes hores 36 projectils cap a Israel en recolzament a les protestes protagonitzades per grups de palestins a Jerusalem Est

  • El primer ministre israelià, Benjamin Netanyahu, crida a l’exèrcit a estar preparat «per a qualsevol escenari» després del repunt de la tensió en els últims dies

Els disturbis de Jerusalem s’estenen a Gaza
2
Es llegeix en minuts

Una sèrie de protestes de palestins i enfrontaments amb les forces de seguretat israelianes a Jerusalem i Cisjordània ocupada, sumades al llançament de dos coets des de la Gaza, aquest dissabte van marcar una nova nit de violència a la zona, on la tensió no para d’augmentar des de fa diversos dies.

Igual que durant l’última setmana, l’epicentre de les protestes va ser la Porta de Damasc de Jerusalem, principal accés a la Ciutat Vella i ubicada a la part est de la ciutat, ocupada i annexionada per Israel.

Allà es van concentrar diverses desenes de joves palestins, que des del 13 d’abril passat desafien la nova normativa de la policia israeliana que prohibeix aglomeracions de gent al simbòlic lloc durant el mes sagrat musulmà de ramadà.

Segons els serveis d’emergència Mitja Lluna Roja palestina, 12 persones van resultar ferides en enfrontaments amb les forces de seguretat, que van utilitzar mitjans de dispersió antiavalots.

Les manifestacions es van estendre a diversos punts de Jerusalem Est, incloent altres accessos de la Ciutat Vella en què també van tenir lloc enfrontaments amb la policia i arrestos de manifestants.

Simultàniament altres grups de palestins també van protestar en diferents llocs de Cisjordània, incloent les ciutats d’Hebron i Nablús i punts de control militars israelians pròxims a Ramal·lah, on també van xocar amb les forces de seguretat.

Aquestes manifestacions, que també s’han estès avui a la Franja de Gaza, són en recolzament als residents de Jerusalem Est, que dijous passat van registrar els enfrontaments més violents en molt temps amb la policia israeliana, amb un saldo de més de 120 ferits i 50 detinguts.

D’altra banda, en les últimes hores milícies palestines a Gaza van llançar dos projectils cap a Israel, també en recolzament a les protestes a Jerusalem i després de disparar aquesta matinada un total de 36 projectils, la xifra més elevada de llançaments en més d’un any.

Notícies relacionades

En vista d’aquesta escalada de tensió el primer ministre israelià en funcions, Benjamin Netanyahu, ha instat avui a l’Exèrcit a «preparar-se per a qualsevol escenari», mentre que el ministre de Defensa, Beny Gantz, va advertir que si no cessaven els llançaments de coets, «Gaza serà colpejada amb força».

Mentre els incidents registrats fins al moment no han causat morts o ferits greus, la concurrència de les protestes, la violència dels enfrontaments i el nombre de projectils disparats posen en perill la tensa calma que viu la zona des de fa mesos.

Temes:

Palestina Israel