El Suprem brasiler va confirmar que el jutge Moro va ser parcial en el judici que va condemnar Lula

El màxim Tribunal va anul·lar la condemna contra l’expresident que li va impedir participar dels comicis de 2018

La proscripció va afavorir l’arribada de la ultradreta al poder

El Suprem brasiler va confirmar que el jutge Moro va ser parcial en el judici que va condemnar Lula
2
Es llegeix en minuts
Abel Gilbert
Abel Gilbert

Corresponsal a Buenos Aires

ver +

El president del Brasil, Jair Bolsonaro, va tenir un dijous de males notícies. Li van ploure crítiques per les seves paraules en la Cimera del Clima virtual que va promoure el nord-americà Joe Biden. Hores més tard, el Suprem Tribunal Federal (STF) va confirmar el que el capità retirat tant temia: l’exjutge Sergio Moro havia sigut parcial en el procés per contra l’expresident Luiz Inacio Lula da Silva que el va portar a la presó i li va impedir participar en els comicis de 2018 en els quals apareixia com a favorit a les enquestes. Lula havia sigut acusat d’haver rebut favors indeguts per part d’un empresari, tot i que Moro mai va poder presentar proves contundents. La proscripció va aplanar el camí per a l’arribada al poder de la ultradreta. Lula ja està habilitat per participar en la contesa de 2022. Aquesta possibilitat enerva Bolsonaro, que dies abans que es conegués el dictamen del STF va dir que els brasilers «mereixen patir» si opten a les urnes pel líder del Partit dels Treballadors (PT).

Set dels 11 integrants del màxim tribunal van ratificar l’anul·lació de la condemna contra Lula i, d’aquesta manera, van acabar per demolir la imatge de Moro com a paladí de la lluita contra la corrupció.

«El ple del STF va formar majoria per mantenir la sentència que va reconèixer que Moro havia violat la regla d’or de la justícia a l’actual amb parcialitat», va assenyalar la defensa de l’es Cap d’Estat.

El STF va anul·lar al seu torn altres causes d’anomenada operació Lava Jato que involucren l’exmandatari per considerar que no existien vinculacions amb les desviacions de diners de la petroliera estatal Petrobras durant els Governs del PT entre 2003 i 2010.

Notícies relacionades

«Lula està emocionat i celebra el resultat», va dir la presidenta del PT, Gleisi Hoffmann. «Espero que això serveixi de lliçó i que mai s’utilitzi el sistema judicial brasiler per influir en la política. Hem d’aprendre del que ha passat». Segons la dirigent, «Moro era un jutge sospitós. ¡Han sigut cinc anys de lluita que han valgut la pena! Que mai més el poder judicial torni a ser manipulat per persecució política. Que mai més una elecció es decideixi proscrivint un candidat».

L’exalcalde de San pablo, Fernando Haddad, va haver de reemplaçar Lula a última hora en les eleccions d’octubre del 2018. No va tenir temps per fer una campanya que impedís el triomf de Bolsonaro. «Ara els brasilers saben que Moro va defraudar la societat».