Estats Units

El funeral de Wright, una reivindicació per la reforma policial als EUA

  • El reverend Al Sharpton, la senadora Amy Klobuchar i l’advocat Ben Crump van demanar «un canvi nacional»

El funeral de Wright, una reivindicació per la reforma policial als EUA
3
Es llegeix en minuts
El Periódico

El funeral del jove Daunte Wright, que va morir fa poc per un tret d’una policia a Brooklyn Center (Minneapolis, EUA), es va convertir dijous en una reivindicació per exigir una reforma policial a nivell nacional. L’encarregat del sermó, el reverend Al Sharpton, un conegut defensor dels drets civils als EUA, va augurar que la mort de Wright i de George Floyd en mans d’agents de policia a Minnesota «portaran un canvi nacional». «En nom de Daunte, aprovarem la ‘llei de justícia en la policia George Floyd’ com a llei federal», va assegurar Sharpton davant les 600 persones, segons va dir l’organització a EFE, que van omplir una església pròxima als llocs on van morir els dos homes.

Wright, de 20 anys, va morir l’11 d’abril per un tret de l’agent Kim Potter, que, d’acord a la versió oficial, va confondre la seva arma d’electroxoc, també coneguda com a Tàser, amb una pistola de foc durant un control de trànsit.

Per una policia «més responsable»

A la crida de Sharpton es van sumar altres veus, com les de la senadora dels EUA per Minnesota Amy Klobuchar i l’advocat de la família, Ben Crump. Aquest lletrat també va representar els parents de Floyd en el judici contra l’expolicia Derek Chauvin, trobat aquesta setmana culpable per un jurat de tres delictes d’assassinat i homicidi involuntari. «És hora que Washington D.C. progressi en la necessària reforma policial i aprovi la ‘llei de justícia en la policia de George Floyd’. Hem de fer que la policia sigui més responsable», va assenyalar Klobuchar, que es va asseure al costat del governador de Minnesota, Tim Walz, durant les exèquies.

Els dirigents polítics que van assistir al funeral de Wright van considerar que els EUA han de canviar la capacitació dels agents i els estàndards de la policia, incloent-hi la prohibició de les tècniques d’estrangulació durant els arrestos.

Sense agents al funeral

Prèviament, Crump va fer que s’aixequés tota l’audiència al crit de «La vida de Daunte Wright importava», emulant el lema del grup «Black Lives Matter» (‘les vides negres són importants’). Crump va citar altres casos de brutalitat policial contra afroamericans com els de Rodney King, apallissat per agents el 1991 a Los Angeles, i Oscar Grant, que va morir per una «equivocació» de la policia el 2009. En la cerimònia en homenatge a Wright, el lletrat va recordar aquests episodis davant la família de Floyd, els pares de Grant i el nòvio de Breonna Taylor, una dona negra que també va ser víctima de la violència policial l’any passat.

Per a aquesta ocasió, la seguretat del funeral va estar a càrrec de l’històric grup d’autodefensa de la comunitat negra als EUA, les «Panteres Negres» (Black Panthers), en lloc d’agents de policia.

La família, trencada

L’atenció durant les exèquies es va centrar en els pares de Wright, Katie i Audrey, que van assenyalar que cap paraula pot «descriure» el dolor que senten en aquests moments. La mare, Katie, va comentar, entre llàgrimes, que el seu fill l’hauria d’haver enterrat a ella, no al revés. «Mai havia imaginat que seria aquí, el meu fill m’hauria d’haver enterrat a mi», va dir la dona, trencada de dolor, mentre el seu marit l’abraçava.

Notícies relacionades

La mort del seu fill ha avivat les tensions a Minneapolis, que ja estaven a flor de pell a causa del judici contra Chauvin per la mort de Floyd, gravada en un vídeo que l’any passat va fer la volta al món i va esperonar unes protestes històriques contra la brutalitat policial i el racisme.

En els últims dos dies, la brutalitat policial contra els afroamericans ha continuat als Estats Units: Andrew Brown, de 42 anys, i Ma’Khia Bryant, de 16 anys, van morir per trets d’agents a Carolina del Nord i Ohio, respectivament.