Resposta a la pandèmia

Alemanya retalla competències als estats i aprova noves restriccions

  • El Govern de Merkel impulsa un toc de queda a les 22.00 h i limitacions als comerços no essencials

  • Milers de persones protesten al centre de Berlín contra una reforma que també rebutja tota l’oposició

Alemanya retalla competències als estats i aprova noves restriccions
2
Es llegeix en minuts
Andreu Jerez
Andreu Jerez

Periodista

ver +

El Parlament federal d’Alemanya, el Bundestag, ha donat llum verda aquest dimecres a l’anomenat «fre d’emergència» aprovat pel Govern d’Angela Merkel. A més d’endurir certes restriccions, la llei permet que Alemanya tingui per primera vegada unes restriccions unitàries per a tot el territori federal. Merkel veu així complertes les seves amenaces de retallar les competències dels 16 estats federats, els governs dels quals s’havien convertit en objecte de les crítiques de la cancellera per aplicar les restriccions amb poca decisió, segons la seva opinió.

La reforma anomenada Llei de Protecció contra Infeccions –aprovada l’any passat– va rebre el suport de diputats de la unió conservadora de la CDU-CSU i dels seus socis de govern de Gran Coalició, els socialdemòcrates de l’SPD. Els partits de l’oposició –l’ultradreta d’AfD, els liberal-conservadors de l’FDP, els ecoliberals d’Els Verds i L’Esquerra– han votat en contra per diferents raons: per a uns la llei va massa lluny; per a d’altres, es queda curta. Hi ha hagut 64 abstencions.

Toc de queda

Amb aquesta reforma legislativa entren en vigor les noves mesures previstes pel govern federal per a tot el territori: a partir d’una incidència de 100 nous casos cada 100.000 habitants en el termini d’una setmana, els districtes estaran obligats a introduir un toc de queda entre les 22.00 h i les 06.00 h; escoles i escola bressol tancaran les portes a partir d’una incidència de 165 noves infeccions; les empreses hauran d’oferir als seus treballadors dos tests ràpids a la setmana per ampliar la capacitat de detecció de casos asimptomàtics; a partir d’una incidència de 150, els comerços no considerats essencials –pràcticament tots, excepte supermercats, farmàcies i drogueries– només podran vendre de forma digital.

El Bundesrat –cambra regional del parlament federal– encara ha d’aprovar aquesta mateixa setmana la llei, contra la qual els liberal-conservadors de l’FDP ja han anunciat que presentaran un recurs davant el Tribunal Constitucional.

Protestes contra una «dictadura»

Mentre el Bundestag debatia i votava les noves restriccions, a les portes del parlament i en diferents punts del centre de Berlín s’han celebrat diverses manifestacions contra la reforma legislativa sobre la qual es basen les restriccions dels drets fonamentals. Diversos milers de persones han protestat contra el que consideren una deriva autocràtica de la República Federal. Alguns dels manifestants denuncien fins i tot una «dictadura».

Notícies relacionades

Les diferents marxes convocades aquest dimecres pel moviment anticorona alemany han sigut menys multitudinàries que en altres ocasions. La policia n’ha dissolt algunes per la força. Les protestes han sigut, novament, una curiosa combinació de ciutadans descontents amb la gestió de la pandèmia: ultradretans, esquerra extraparlamentària, ioguis i exciutadans de la desapareguda República Democràtica Alemanya (RDA), l’Alemanya socialista oriental.

«Nosaltres venim d’una dictadura i sabem com es construeix una cosa així. No volem una tercera dictadura a Alemanya», han explicat a EL PERIÓDICO Erhardt i Joachim, dos jubilats germanoorientals. «Els dos som avis i tenim nets. I el que estan fent amb ells a les escoles i a les escoles bressol és inadmissible. Aquest govern diu que les mesures aprovades avui aquí són per la nostra salut, però en realitat ens estan destruint psicològicament».