Honres fúnebres

La família reial fa el darrer comiat al duc Felipe de Edimburgo

  • La cerimònia, tot i que solemne, va resultar més senzilla i sense la pompa d’altres ocasions, a causa de la pandèmia

  • La sobirana va assistir aïllada de la resta de la família a l’ofici religiós a la capella de Sant Jordi

La familia real británica despide en Windsor al duque de Edimburgo

3
Es llegeix en minuts
Begoña Arce
Begoña Arce

Periodista

ver +

Un dissabte de primavera lluminós, el príncep Felip d’Edimburg va ser enterrat a la cripta de la capella de Sant Jordi al castell de Windsor. L’home que passarà a la història com el consort més longeu de la monarquia britànica, reposarà allà fins a la mort d’Isabel II. En aquell moment les restes de tots dos rebran sepultura a la capella del temple, on jeuen el pare de la sobirana, Jordi VI, i la seva mare Elisabet.

La cerimònia fúnebre va comptar amb la solemnitat dels funerals reials, tot i que va ser més senzilla, sense la pompa i els fastos d’ocasions similars, a causa del coronavirus. La limitació a 30 en el nombre de convidats a l’ofici religiós, va fer que el temple d’imponents dimensions resultés una mica desangelat. La reina ha estat sola i aïllada de la resta dels presents, durant l’ofici religiós. El cor, reduït només a quatre membres, va fer meravelles. Els actes del sepeli es van circumscriure al perímetre interior del castell. No hi va haver multituds als carrers de Windsor, tot i que milions van poder seguir el funeral en directe a la televisió.

Himnes, campanades i canonades 

Precedits per una cerimònia militar amb més de 700 participants, les Forces Armades havien obert el seguici fúnebre en processó pels jardins del castell cap a la capella de Sant Jordi, entre bandes de música, campanades i canonades. El fèretre en roure anglès i revestit de plom es va dipositar en un Land Rover Jaguar, color verd oliva, redissenyat pel mateix duc, que havia preparat minuciosament les seves pròpies honres fúnebres. A peu, caminant a cada costat del vehicle, hi anaven el príncep Carles i la seva germana, la princesa Ana, seguits pels altres dos fills del duc, Andreu i Eduard. La sobirana va arribar a la capella a bord de la royal Bentley.

 Inevitablement els ulls van estar posats en Guillem i el seu germà Enric que van caminar deliberadament separats pel seu cosí, Peter Phillips, per decisió de la reina. Era la primera vegada que el duc de Sussex es retrobava amb la família després de la recent entrevista amb Oprah Winfrey. Meghan Merkel es va absentar atès l’avançat estat de gestació en què es troba.

 «Lleialtat infrangible»

El servei religiós a la capella de Sant Jordi va durar 50 minuts i va estar a càrrec del Deán de Windsor i de l’Arquebisbe de Canterbury. No hi va haver sermó, però sí lloes a la «lleialtat infrangible» del difunt, cap a la sobirana i els seus deures envers la nació. També es va elogiar «la seva bondat, humor i humanitat» i «la seva llarga vida, que ha sigut una benedicció per nosaltres, de moltes, moltes maneres.»

Notícies relacionades

Tal com s’havia anunciat, tots els membres de la reialesa van portar mascaretes negres i van vestir de civil, tot i que van lluir les seves corresponents medalles militars. La reina va voler d’aquesta manera evitar la humiliació al seu net Enric de ser l’únic en no portar uniforme militar, a l’haver perdut els títols castrenses després d’abandonar de manera molt traumàtica les seves funcions oficials envers la Corona. També es va evitar que Andreu anés vestit d’almirall, com demanava, títol honorífic encara no confirmat. El príncep viu apartat de la vida pública des del novembre del 2019 per la seva connexió amb el pederasta nord-americà, Jeffrey Epstein.

 Convidada especial 

Entre la resta de convidats hi havia, Camila, duquessa de Cornualla i Catalina, duquessa de Cambridge, així com la resta dels nets del duc i els seus cònjuges. Per part del finat van assistir tres membres alemanys de la seva família. També va ser convidada lady Patricia Knatchbull, comtessa de Mountbatten de Birmania, una amiga íntima de Felip d’Edimburg des de fa molts anys.