Tensió entre potències

Rússia expulsa 10 diplomàtics dels EUA després de les sancions de Biden

  • Moscou obre a més una llista negra on inclourà vuit alts funcionaris nord-americans en resposta a les sancions decretades per Washington

  • Malgrat l’actual crisi diplomàtica, es manté la proposta d’una cimera entre Biden i Putin plantejada pel líder de la Casa Blanca

Rússia expulsa 10 diplomàtics dels EUA després de les sancions de Biden
1
Es llegeix en minuts
Marc Marginedas
Marc Marginedas

Periodista

Especialista en països de l'antiga Unió soviètica i el món àrab-islàmic.

ver +

Rússia ha començat a respondre a les sancions decretades per l’Administració de Joe Biden amb l’expulsió de 10 diplomàtics nord-americans i la pròxima publicació d’una llista negra on s’inclouran els noms de vuit alts funcionaris dels Estats Units. A més, ha advertit a Washington que, en cas de continuar l’escalada actual, es reduirà la presència del seu personal diplomàtic en territori rus de 450 a 300 individus, xifra que equival al nombre de funcionaris de l’Estat rus que treballen en les seves representacions obertes als EUA.

Per la seva banda, el Kremlin ha recomanat ‘vivament’ a l’ambaixador nord-americà a Moscou, John Sullivan, que abandoni Moscou i torni al seu país «per a consultes», una mesura inusual, ja que solen ser els països emissors els qui normalment mostren el seu disgust amb el Govern d’un determinat país cridant a consultes els seus representants destacats allí. Respecte a la bateria de sancions financeres i econòmiques decretades pels EUA, que inclouen la prohibició a les institucions nord-americanes d’adquirir bons d’entitats estatals russes denominats en rubles, Moscou, de moment, es reserva la resposta que plantejarà.

«Actes inamistosos»

Notícies relacionades

Segons ha declarat el ministre d’Exteriors rus, Serguei Lavrov, el president Vladímir Putin ha donat llum verda a aquestes mesures «en resposta als actes absolutament inamistosos i gratuïts anunciats per Washington contra Rússia, els nostres ciutadans, les nostres persones físiques i jurídiques i el nostre sistema financer».

Malgrat l’actual crisi diplomàtica, la possibilitat que els dos caps d’Estat mantinguin una trobada, tal com va proposar el líder de la Casa Blanca al seu homòleg rus durant la conversa telefònica que van mantenir aquesta setmana, continua sobre la taula, segons es desprèn de les paraules del cap de la diplomàcia russa. Lavrov ha qualificat la iniciativa de «positiva» i ha revelat que el seu Ministeri ja n’estudia «diferents aspectes». Per a la part russa, la celebració de cimeres bilaterals amb els EUA és un assoliment en si mateix, ja que constitueixen una mena de confirmació dels seus estatus de potència mundial.