D’un cas de corrupció

La justícia brasilera absol Rousseff del cas Petrobras

L’expresidenta del Brasil estava imputada per les irregularitats detectades en la compra per part de l’empresa estatal d’una altra refineria nord-americana

La justícia brasilera absol Rousseff del cas Petrobras
1
Es llegeix en minuts

El Tribunal de Comptes (TCU) del Brasil ha absolt l’expresidenta Dilma Rousseff del cas d’irregularitats en la compra de la refineria de Pasadena, a l’estat nord-americà de Texas, per part de la petroliera brasilera Petrobras. En la mateixa decisió, el TCU ha trobat culpables de les irregularitats l’expresident de l’empresa estatal José Sergio Gabrielli, i sis persones més, segons recull el mitjà brasiler ‘G1’.

El 2006, Petrobras, al consell d’administració de la qual hi havia Rousseff, llavors ministra de la Presidència del Govern de Luiz Inácio Lula da Silva, va adquirir la refineria pagant una quantitat vuit vegades més gran que la desemborsada per l’anterior propietari d’aquesta.

En el marc d’aquest cas, el 2014 el TCU ja havia absolt l’expresidenta i havia responsabilitzat Gabrielli i altres exdirectors de la petroliera, si bé la decisió adoptada aquest dimecres és la conclusió d’un altre procés, del 2017, en què es va determinar que els exmembres de la junta directiva de l’estatal eren els responsables de la compra i perjudici d’aquesta.

Trama de corrupció

Notícies relacionades

La compra de la refineria, investigada dins de l’operació Lava Jato, sempre va estar envoltada de polèmica i ha sigut un dels puntals de la trama de corrupció a Petrobras. Quan es va comprar el 2006, Petrobras va pagar 350 milions de dòlars (uns 292 milions d’euros) per la meitat de la refineria, un valor molt superior al qual l’empresa belga Astra Oil havia pagat tan sols un any abans per tota la refineria, 42,5 milions de dòlars (uns 35,4 milions d’euros).

El 2012, en el Govern de Rousseff, Petrobras es va veure obligada a comprar l’altra meitat de la refineria, ja que estava previst al contracte, i va pagar 820 milions de dòlars (uns 684,6 milions d’euros)