La lluita contra la pandèmia

Dinamarca suspèn definitivament l’ús de la vacuna d’AstraZeneca

  • Les autoritats sanitàries veuen relació amb els trombes i prefereixen altres injectables

Dinamarca suspèn definitivament l’ús de la vacuna d’AstraZeneca
1
Es llegeix en minuts

Les autoritats sanitàries de Dinamarca suspendran de forma definitiva la vacuna d’AstraZeneca contra la Covid-19 després d’haver-ne interromput l’ús durant cinc setmanes arran dels casos inusuals de trombosi a diversos països europeus. La Direcció General de Sanitat del país ha considerat que hi ha una connexió probable entre aquest injectable i els casos anòmals de trombosi. I ha tingut en compte que hi ha prou vacunes al mercat i que la situació epidèmica al país està controlada.

Malgrat això, les autoritats sanitàries daneses han dit que estan «completament d’acord» amb l’Agència Europea del Medicament (EMA) que la vacuna d’AstraZeneca és «segura i efectiva» contra la Covid-19, tot i que han posat èmfasi que la decisió final és de cada país.

La suspensió d’AstraZeneca, de la qual Dinamarca ha comprat 2,4 milions de dosis, provocarà un retard de diverses setmanes en el calendari de vacunació d’aquest país nòrdic, que pretenia tenir immunitzada tota la seva població a finals de juliol.

Dinamarca havia sigut el primer a suspendre el 11 de març la vacunació amb AstraZeneca, decisió que van seguir després la majoria de països europeus, tot i que van reprendre el procés quan l’Agència Europea del Medicament (EMA) va assegurar que no hi havia evidències de relació directa amb els casos de trombosi detectats. Alguns països han reservat, no obstant, el seu ús per a més grans de 60 anys, com és el cas d’Alemanya i Suècia, mentre que Noruega anunciarà en uns dies quina decisió prendrà sobre la vacuna, suspesa també des de fa un mes.

Notícies relacionades

En la seva compareixença anterior, el 25 de març, l’Agència del Medicament danesa va argumentar la prolongació de la suspensió per la necessitat d’acabar d’estudiar diversos casos inusuals, tot i que va defensar l’eficàcia i la seguretat de la vacuna.

Dinamarca ha registrat un mort amb aquest quadro clínic, que inclou baixa quantitat de plaquetes, coàguls als vasos sanguinis i hemorràgies; i un parell de casos de morts amb símptomes similars que encara no s’havien acabat d’analitzar a finals de març.