Dol al Regne Unit

Privat, senzill i sense flors: Així serà el funeral de Felip d’Edimburg

  • La reina Isabel II decreta vuit dies de dol nacional i palau posa en marxa l’organització de la seva cerimònia al castell de Windsor

3
Es llegeix en minuts

Els funerals del príncep Felip d’Edimburg tindran lloc el pròxim dissabte 17 d’abril a les 15.00 hores locals a la capella de Sant Jordi del castell de Windsor, la residència reial on va morir divendres passat. Així ho ha confirmat aquest dissabte el palau de Buckingham, que en un comunicat també ha assenyalat que es tractarà d’una cerimònia privada, no un funeral d’Estat, i que es retransmetrà per televisió.

La mort del duc d’Edimburg activa automàticament, com per altres membres de la família reial britànica, un pla d’organització del funeral. En el cas del marit de la reina Isabel II es tracta del pla ‘Forth Bridge’, batejat així en honor a un pont pròxim a la ciutat d’Edimburg. El pla, no obstant, s’haurà d’adaptar a situació actual de pandèmia. La reina Isabel II ha decretat vuit dies de dol nacional.

El College of Arms, una organització estretament relacionada amb l’aplicació dels protocols reials, va avançar a la seva pàgina web que el príncep Felip no tindrà un funeral d’Estat i que el seu fèretre no serà exposat al públic. Les seves restes mortals reposaran al castell de Windsor, a l’oest de Londres. Abans, s’haurà celebrat un funeral a la capella de Sant Jordi, «segons el costum i el desig de sa altesa reial», assenyala el College of Arms. Segons les noves normes de relaxació del confinament contra el coronavirus, vigents a partir de dilluns que ve al Regne Unit, als funerals hi pot assistir un màxim de 30 persones.

El Regne Unit ha començat aquest migdia els protocols per al comiat de Felip d’Edimburg amb salves de 41 trets que s’han repetit per llocs emblemàtics de tot el país. S’espera que als funerals assisteixi el seu net, el príncep Enric, però no la duquessa de Sussex, Meghan Markle, embarassada, que es quedarà a la seva residència de Califòrnia. Les seves acusacions d’haver patit episodis familiars de racisme van posar la monarquia britànica en una situació especialment compromesa.

Sense flors per la Covid

Les cerimònies i homenatges s’han hagut de revisar a causa del Covid-19. Per evitar el risc de contagi, la família reial ha demanat als britànics que no vagin a les residències reials, com el palau de Buckingham, a dipositar flors sinó que facin una donació a una organització benèfica. També s’ha publicat a internet un llibre de condol virtual. No obstant, algunes persones han anat a les portes de les residències reials per dipositar flors en honor al duc d’Edimburg.

La prevista senzillesa de la cerimònia coincideix amb la personalitat del duc d’Edimburg, que volia un funeral «sense un gran enrenou», segons els columnistes reials. Felip, antic comandant de marina, va expressar el seu desig que el funeral fos d’estil militar a la capella de Sant Jordi del castell de Windsor. Segons mitjans britànics, el duc d’Edimburg no volia ser enterrat a la capella de Sant Jordi ni a l’abadia de Westminster, sinó als jardins Frogmore, contigus al castell de Windsor. Aquesta finca acull el mausoleu de la reina Victòria i el seu marit Albert. Eduard VIII, que va abdicar per casar-se amb la nord-americana divorciada Wallis Simpson, també hi està enterrat.

Pel que sembla, el duc d’Edimburg es va implicar personalment en els preparatius del seu funeral, coordinats per l’oficina del Lord Chamberlain al palau de Buckingham. El Lord Chamberlain, actualment William Peel, és el funcionari de més rang a la casa reial i la seva oficina organitza cerimònies com les recepcions oficials i visites d’Estat. Segons el protocol, el Lord Camarlenc consulta primer amb el primer ministre i després amb la reina per acordar l’anunci de la mort i posteriorment del funeral d’un membre de la família.

Notícies relacionades

Així, segons el protocol, les banderes oficials onejaran a mig pal fins a les 08.00 hores locals de l’endemà del funeral. L’estendard sobre la residència reial continuarà onejant per simbolitzar la continuïtat de la monarquia. Els membres de la família reial i la casa reial duran roba fosca i braçalets de dol.

Normalment el funeral d’un alt membre de la família reial té lloc vuit dies després de la seva mort, segons l’associació nacional d’oficials cívics. També es podrien guardar dos minuts de silenci el dia de les exèquies.