Tancament de l’espai aeri

El Govern monitoritza la tornada per grups des del Marroc d’espanyols ‘desobedients’

  • Exteriors va negociar amb Rabat l’increment de ferris malgrat les restriccions per Covid i amb Iberia recollides selectives

  • Més de 4.000 ciutadans ja han aconseguit tornar a Espanya pagant les despeses provocades per la seva repatriació

El Govern monitoritza la tornada per grups des del Marroc d’espanyols ‘desobedients’
1
Es llegeix en minuts
Miguel Ángel Rodríguez

Ser desobedient té les seves conseqüències. I una pot ser quedar atrapat en un altre país durant dies. Això els ha passat a milers de ciutadans espanyols que, «sense fer cas de les recomanacions» del Govern, eren de viatge al Marroc quan el país veí va decidir, el 30 de març, suspendre els vols procedents i amb destinació a Espanya per l’increment de casos de coronavirus. Segons fonts governamentals, el Ministeri de l’Exterior s’ha bolcat a portar de tornada tots els ciutadans, bé fos per aire o per mar. De moment, prop de 4.000 espanyols o amb residència al país ja han tornat.

Fa gairebé dues setmanes, el Ministeri de Turisme marroquí va anunciar la suspensió dels vols amb Espanya i França –en total té bloquejades les connexions aèries amb 39 països–. La companyia Royal Air Maroc va intensificar de seguida els seus vols als dos països perquè poguessin tornar tots els ciutadans. No obstant, hi va haver qui no va fer cas. Des d’aleshores, el Govern espanyol ha estat negociant amb Iberia per flotar avions i amb l’Executiu del Marroc per incrementar el nombre de ferris que viatgin des del país magribí a la Península, expliquen les mateixes fonts.

El Ministeri d’Exteriors, prèvia comunicació amb les autoritats marroquines, va acordar amb Iberia la possibilitat de programar vols al Marroc per repatriar els espanyols que hi estaven atrapats. La companyia aèria ha enviat almenys tres vols buits –el primer diumenge passat– que han tornat amb passatgers.

Quatre barcos

Notícies relacionades

La repatriació està tenint lloc també per mar. Fins al moment, quatre barcos de diferents companyies ja han recorregut la distància que separa el port de Tànger Med i el port d’Algesires, creuant l’estret de Gibraltar. El primer dels barcos també va arribar a la Península diumenge passat, cinc dies després de la suspensió de les connexions aèries, amb els primers 800 ciutadans espanyols ‘desobedients’. Des d’aleshores hi ha hagut tres trasllats més.

Les xifres que maneja el Ministeri de l’Interior és que hagin tornat al voltant de 4.000 ciutadans. No obstant, no disposen de dades concretes sobre el nombre d’espanyols que estaven fent turisme al Marroc durant el moment de la suspensió dels vols.