Disturbis pel Brexit

La Policia dispersa amb canons d’aigua els manifestants a Irlanda del Nord

  • Els assistents han llançat ampolles, maons i focs artificials contra els cotxes dels agents

La Policia dispersa amb canons d’aigua els manifestants a Irlanda del Nord
2
Es llegeix en minuts
El Periódico

La Policia ha fet fora amb canons d’aigua un multitudinari grup de manifestants que han tornat a sortir als carrers d’Irlanda del Nord i han provocat disturbis. En la jornada d’aquest dijous s’han llançat ampolles i maons contra les forces de seguretat, que han tornat a rebre atacs per part de les persones congregades a l’oest de Belfast, segons informa ‘Belfast Telegraph’, que recull com els manifestants han llançat focs artificials contra els cotxes dels agents. Per segona nit consecutiva, els incidents s’han concentrat a l’àrea de Springfield Road, on també es van registrar disturbis dimecres a la nit.

Aquest mateix dijous, el secretari d’Estat per a Irlanda del Nord, Brandon Lewis, ha admès que el Brexit ha creat «problemes reals» al país, però ha remarcat que la violència no és la manera de solucionar-los, per la qual cosa ha reiterat la crida a la calma que arriba des de diferents sectors. De fet, Lewis ha viatjat a Belfast després dels disturbis que sacsegen els carrers del país des del cap de setmana passat i que la Policia ha qualificat com els pitjors des de fa anys, segons informa Sky News.

També els cinc partits de l’Executiu d’Irlanda del Nord s’han unit per condemnar els «deplorables» disturbis, mentre que el primer ministre britànic, Boris Johnson, que també va condemnar la violència dimecres, ha conversat amb el seu homòleg irlandès, Michael Martin, per llançar posteriorment un missatge de calma.

Fins ara, la Policia ha confirmat que els disturbis de dimecres a la nit han sigut els més greus, quan es va segrestar i incendiar un autobús i més de 600 persones es van reunir als carrers. Entre aquest grup de manifestants hi havia nois de tan sols 13 o 14 anys, que eren encoratjats pels adults a cometre «actes delictius» mentre els aplaudien, ha assenyalat el subcap de la Policia, Jonathan Roberts, que a més afegeix que «hi va haver un element de planificació prèvia».

Notícies relacionades

L’executiu nord-irlandès ha reiterat que la violència «ha de cessar», ja que «la destrucció, la violència i l’amenaça de violència són completament inacceptables i injustificables, sense importar les preocupacions que puguin existir a les comunitats».

Les tensions han crescut en els últims mesos a la regió pels acords comercials que s’han adoptat després del Brexit, una situació tensa que va arribar al límit quan la setmana passada la Policia va decidir no processar 24 polítics del Sinn Féin per assistir a un funeral, violant les mesures establertes pel Govern per mirar de controlar la pandèmia. Almenys unes 2.000 persones van assistir al multitudinari funeral en record de l’antic membre de l’IRA Bobby Storey, entre elles O’Neill, que va tenir lloc el juny de l’any passat.