Prestigiós guardó

La família d’Ana Alba recull el premi de periodisme Julio Anguita Parrado

  • La reportera d’El Periódico va ser guardonada el 2020, però no va poder recollir presencialment el guardó pel confinament

  • Corresponsal durant 10 anys a Israel i Palestina, la periodista va morir el maig de l’any passat després d’una llarga malaltia

La família d’Ana Alba recull el premi de periodisme Julio Anguita Parrado
1
Es llegeix en minuts

La mare i germana de la periodista Ana Alba han recollit avui a Còrdova el prestigiós Premi Internacional de Periodisme Julio Anguita Parrado, que en la seva edició de l’any passat va ser concedit a la reportera d’El Periódico de Catalunya. La pandèmia va impedir celebrar l’entrega presencial del guardó en la seva tretzena edició, tot i que sí que es va realitzar una entrega virtual i el Sindicat de Periodistes d’Andalusia va fer arribar a Ana Alba un vídeo en el qual amics i companys la felicitaven pel premi. Ana Alba va morir uns mesos després de saber que havia sigut premiada.

La periodista va treballar des del 2011 com a corresponsal d’aquest diari a Israel i Palestina. Des d’allà va informar sobre les dues guerres de Gaza el 2012 i el 2014. El jurat, que li va concedir el premi per unanimitat, va valorar «el seu continu esforç per explicar amb gran senzillesa un dels conflictes més complexos i llargs que existeixen, el seu compromís en la defensa dels drets humans i en la denúncia de les injustícies, la seva empatia amb les víctimes, la recerca d’una objectivitat que no sempre és fàcil i el seu afany per donar veu i protagonisme a les dones, que en aquests llocs del món són víctimes d’una doble condemna».

Guerra de l’Iraq

Notícies relacionades

Abans d’informar des de Jerusalem, la reportera va cobrir per al diari ‘Avui’ la Guerra de l’Iraq, la caiguda de Slobodan Milosevic a Sèrbia i l’anomenada Revolució Verda a l’Iran el 2009. La seva carrera professional va començar com a periodista als Balcans, en la postguerra de Bòsnia i la guerra de Kosovo. Ana Alba va quedar marcada per aquest conflicte i el seu compromís amb els Balcans es va mantenir en el temps. Ana Alba va mostrar sempre «una gran generositat amb els seus companys de professió i una enorme versatilitat per treballar en diferents mitjans i suports», va destacar llavors el jurat.

El premi de l’edició d’aquest any ha recaigut en la periodista del diari ‘El País’, Ángeles Espinosa.